Klokken 12.30 møtte UNN-direktør Tor Ingebrigtsen pressen på sitt kontor i sykehusets syvende etasje. Der avslørte han at en av årsakene til at han nå har valgt å gi seg, er den tøffe kampen om PCI-senteret.

Han beskriver den som hans største nederlag i direktørperioden.

– Det har vært en særdeles utfordrende, krevende og vanskelig prosess. Jeg skal ikke legge skjul på at den nok har påvirket motivasjonen min og medvirket til at jeg nå velger å slutte, sier Ingebrigtsen.

Han har tidligere uttalt at å legge PCI-senteret til Bodø, slik Helse Nord-styret besluttet i fjor, ville svekke pasientbehandlingen i hele landsdelen.

Etter Bodø-etableringen ble vedtatt, har Ingebrigtsen uttalt at han aksepterer Helse Nord-styrets beslutning og vil jobbe for å få gjennomført arbeidet med PCI-senteret på best mulig måte; det skulle ikke bli noen ny omkamp.

– Du har i etterkant av beslutningen sagt at du fremdeles har full tillit til Helse Nord-ledelsen. Står det ved lag i dag?

– Ja.

Har tenkt i femårsbolker

Selv om PCI-saken var medvirkende til oppsigelsen, spilte andre faktorer også inn.

– Da jeg tiltrådte i 2007 ble det avtalt en mulighet for å gå over i full stilling som professor ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT etter mer enn fem år i direktørstolen. Den muligheten vil jeg ikke la gå fra meg. Jeg har hvert femte år rett til fire måneder studiepermisjon. Sist brukte jeg det til å øke direktørkompetansen med kurs i ledelse av IKT-utvikling ved sykehus. Til høsten skal jeg ut i permisjon igjen, og jeg har derfor måttet vurdere om jeg var motivert for fem nye år som direktør eller og dermed bruke permisjonen på å øke ledelseskompetansen igjen eller om jeg skulle fornye meg faglig for professorrollen før det er for sent, forklarer direktøren, og fortsetter:

– Jeg har i tillegg kjent lenge på at jeg ønsker å bruke mer tid på familien og de andre interessene mine. Nå kjente jeg at tiden var rett for det.

KLEM: Kantinemedarbeider Mariann Berglund har jobbet ved UNN i rundt 20 år. Hun synes det er leit at Tor Ingebrigtsen når har bestemt seg for å gå.

Oppdraget da direktøren tiltrådte sommeren 2007 var å fullføre sammenslåingen med lokalsykehusene i Narvik og Harstad, organisere UNN i klinikker og skape økonomisk handlingsrom for nødvendige investeringer.

– Det oppdraget føler jeg at jeg har gjennomført.

Konflikten med legeforeningen

Ingebrigtsen beskriver de siste 11 årene ved UNN som svært givende, men er klar på at det samtidig har vært tøft.

– Det vanskeligste har nok vært konflikten med Legeforeningen, der det blant annet har vært uenighet om arbeidstidsordninger. Det har ført til at mange av endringsprosessene ved sykehuset har tatt lengre tid og vært mer krevende enn de har trengt å være. Likevel føler jeg at vi er på en bra plass i dag,

– Det er ikke bare arbeidstiden det har vært uenighet om. Du har av Legeforeningen blitt beskyldt for å skape fryktkultur og kneble tillitsvalgte.

– Det stemmer. Den påstanden om fryktkultur synes jeg veldig lite om. Når det er uenighet, er det viktigste man kan gjøre å kommunisere og det mener jeg at vi har lagt til rette for og gjort, sier han.

– Hva tenker du om at Legeforeningen ikke har noen foretakstillitsvalgte ved UNN i dag?

– Det er svært uheldig. Vi har jobbet mye for at samarbeidet med de tillitsvalgte skal være godt og tatt initiativ for at vervene skal være attraktive. Tilbakemeldingene jeg får fra andre steder er imidlertid at det generelt er vanskelig å rekruttere tillitsvalgte, da legene er nødt til å gjøre en avveining mellom å bruke tiden på fag og pasienter eller vervet, svarer han.

Styrelederen lei seg

Styreleder Jorhill Andreassen ved UNN opplyser til iTromsø at hun mottok oppsigelsen i går og den vil tre i kraft fra og med 1. mars.

– Det er forferdelig trasig. Vi var i en god driv og ting har endelig begynt å falle på plass. Vi har økonomien under rimelig kontroll, den nye klinikkstrukturen er på plass, vi har klart å gjøre de tre sykehusene til en enhet og de store utbyggingene er gjort, sier hun.

Andreassen forteller at hun hele tiden har ment at psykiatri og somatikk henger sammen og at UNN og Åsgård bør jobbe tettere opp mot hverandre. Den prosessen skulle hun gjerne sett Ingebrigtsen jobbe videre med.

– Tor har hele tiden vært en eksponent for at vi er nødt til å strekke oss etter det nye. Han har vært åpen for endringer og kjempet for at UNN skal være en universitetsklinikk og ikke bare et sykehus. Why change a winning team?

– Til oss forteller Ingebrigtsen at PCI-saken var medvirkende til at han la inn årene. Hva tenker du om det?

– Helse Nords avgjørelse kom nok bardus på både den ene og den andre. Vi tok det nok som en selvfølgelighet at UNN som universitetssykehus skulle få det nye senteret, men så ble det utfordret og det ble som det ble. Det var ingen god prosess, sier hun.

Vorland: – En glimrende jobb

Direktør i Helse Nord, Lars Vorland, sier til iTromsø at det er leit å se Ingebrigtsen gå.

– Han har gjort en glimrende jobb siden han begynte i 2007.

At PCI-saken var medvirkende til oppsigelsen, mener Vorland er leit.

– Det har vært en utfordrende prosess og vi har vært uenige, men jeg tror ikke det var utslagsgivende for at Tor velger å gå. I Helse Nord er det lov å ha forskjellige meninger og det er ingen tvil om at han var misfornøyd med resultatet, men, som han selv sier, spilte nok andre ting også inn.

– Andreassen beskriver prosessen som dårlig.

– Den har vært krevende, ja, men jeg mener ikke den har vært dårlig. Jeg synes vi har vært flinke til å involvere folk underveis, svarer Vorland.