I fjor hadde helse- og omsorgssektoren et såkalt merforbruk på mer enn 130 millioner kroner (for abonnenter).

Et slikt merforbruk vil ikke bli godtatt i 2018 – og i tillegg så har sektoren fått ytterligere sparepålegg på cirka 70 millioner kroner for at Tromsø skal havne på samme utgiftsnivå som sammenlignbare kommuner i det såkalte ASSS-nettverket.

– Vi må ta ned kostnadene for sektoren med cirka 200 millioner kroner – ellers må vi hente penger fra andre sektorer i kommunen, og det vil vi ikke, sier avdelingsdirektør for helse og omsorg, Trond Brattland til iTromsø.

Omfattende kuttliste

I formannskapet i neste uke vil politikerne bli presentert for en konkret kuttliste som – forhåpentlig – skal få den notorisk merforbrukende sektoren under kontroll.

– Fram til nå har vi foreslått tiltak som er å regne som utviklingstiltak – nå foreslår vi reelle kutt i tjenestenivået, sier Brattland.

Dette er Brattlands bistre liste:

• Kutt i tjenestetimer. 50 millioner kuttes på oppfølgingstjenesten, 20 millioner på hjemmetjenesten.

– Det tilsvarer 20 prosent av timene på oppfølgingstjenesten, og ti prosent av timene på hjemmetjenesten, sier Brattland.

Lavere bemanning

• Reduksjon av antall nattevakter, samt generell bemanning på Helsehuset, barneboligene og på institusjonene. Til sammen skal dette gi en besparelse på 60 millioner kroner

• Omorganisering av tjenestetilbudet spesielt rettet mot tunge brukere. Der kan det være snakk om å flytte brukere for å få til gruppeløsninger, mer effektiv personalbruk – men også reduksjon i antall timer. Innsparing: 30 millioner kroner.

• Lavere såkalt effektivitetssavvik. Enhetslederne skal kurses i å ha rett antall ansatte på jobb til rett tid slik at kommunen kan spare penger. Forventet innsparing: 40 millioner kroner.

Trond Brattland sier at det vil merkes både for ansatte og for brukere og pårørende at kommunen nå skrur igjen omsorgsskruen.

Ønsker satsing på rehab

– Vi er nødt til å få ned kostnadene slik at vi kan skaffe oss handlingsrom igjen. Da vil vi kunne satse mer på rehabilitering og forebygging – noe som er en klar målsetting, sier han.

Det vil bli færre timer tildelt til brukerne, og det vil bli færre ansatte til å utføre tjenestene.

Brattland tror at det vil være mulig å unngå oppsigelser av ansatte i stor grad. Turnover, sykefravær og vikarbruk i kommunen er så stor at personalreduksjonen kan tas der.

Han tror heller ikke at det vil få veldig store konsekvenser for brukerne.

Testet på avdelinger

– Vi har gjennomført tester på enkeltavdelinger med å redusere tjenestetilbudet med ti prosent. Det har vært mulig å gi tjenester som har vært innenfor det ansvarlige og lovpålagte nivået – som vi selvfølgelig skal holde, sier han.

Dersom politikerne følger rådene fra Brattland vil arbeidet med å gjennomføre tiltakene starte umiddelbart.

– Vi har allerede vært i drøftinger med de hovedtillitsvalgte for de ansatte, og i neste uke skal vi i møte med brukerorganisasjoner for å informere om hva vi ønsker å gjøre, sier han til iTromsø.