«For hjertet er livet enkelt: Det slår så lenge det kan. Så stopper det».

Slik åpner det første bindet av Karl Ove Knausgårds roman «Min kamp», men det kan også ramme inn fortellingen om Inger-Helén Hjemvolls sykdomshistorie: Til tross for litt høyt blodtrykk og en defekt nyre har hun vært frisk hele livet, inntil hun plutselig får et hjerteinfarkt i 2003.

– Dét skulle imidlertid vise seg å bare være starten på en lang periode med sykdom, forteller Hjemvoll.

– Turte ikke å være alene

I 1997 fikk hun påvist at den ene nyren var «død» og i 2006 svikter også den andre. Hjemvoll sitter da igjen med én fungerende nyre med 30 prosent effekt. I 2007 rammes hun av et nytt stort infarkt og hjertekapasiteten reduseres til 20 prosent. Nå får hun også en hjertestarter plassert i brystet.

RIKSHOSPITALET: I 2013 hadde Inger-Helén Hjemvoll ti prosent hjertekapasitet og kun en tredjedels fungerende nyre. Heldigvis fant man en donor til både hjerte og nyre, og Hjemvoll ble brakt til Rikshospitalet for transplantasjon.

I 2010 må skjoldbruskkjertelen opereres ut for å få ned det høye stoffskiftet som har utvikla seg på grunn av mye medisinering.

– Jeg utviklet angst, men ville ikke høre det. Jeg sa til legen: "Angst er ikke for sånne som meg, så du får finne en annen diagnose", sier Hjemvoll.

– Men jeg skjønte det jo etter hvert. Jeg turte ikke å være hjemme alene, turte ikke å sove. Dødsangsten var altoppslukende, og det tok meg et halvt år å jobbe meg ut av den, forteller en åpenhjertig Hjemvoll.

To nye organer

Det var imidlertid ikke over ennå. I 2012 klarer kirurgene som skal skifte hjertestarter å rive over en av hjerteklaffene hennes. Ingen oppdager det før Hjemvoll føler seg dårlig og oppsøker lege i Tromsø. I oktober 2012 er hjertekapasiteten nede i 10 prosent.

– Da ble behovet for organtransplantasjon påtrengende og jeg settes på ei venteliste for å få nytt hjerte og nyre.

Først blir broren utredet for å undersøke om han kan donere en nyre til henne, men det lar seg ikke gjøre. Det må legges en ny plan, og imens må Hjemvoll vente. I desperasjon legger hun ut et innlegg på Facebook hvor hun spør om det er noen der ute som har blodtype B og en nyre og avse. To fremmede kvinner svarer og sier seg villige til å utredes som mulige donorer.

– Jeg har aldri vært så rørt i hele mitt liv, men ikke lenge etter får jeg beskjed fra Rikshospitalet om at de har en donor som kan gi meg både nytt hjerte og nyre.

I juni 2013 opereres Hjemvoll i Oslo og kommer hjem med to nye organer i kroppen. I dag er hun frisk.

smiler I DAG: Inger Helén Hjemvoll har ikke ligget på latsiden etter at hun var ferdig med operasjonene. Kun et år etter å ha transplantert hjerte og nyre løp hun KK-mila i Oslo.

Vil dele sine erfaringer

Boka skal bidra med noen teknikker til personer som er i vanskelige situasjoner, og som leter etter måter å håndtere det på.

– Jeg har hatt noen trasige dager hvor jeg har tenkt at livet ikke er verdt å leve. Det skal være lov å ha slike tanker også, men det er viktig å komme seg videre, mener hun.

Hjemvoll håper at boka skal være ute i løpet av de to neste årene. Hun får skriveveiledning av forfatter Thorvald Steen, som har skrevet om sin alvorlige muskelsykdom, progressiv muskeldystrofi, i flere av sine bøker, sist i fjorårets roman «Det hvite badehuset».

SKRIVER BOK: Inger-Helén Hjemvoll hadde vært frisk hele livet da hun plutselig fikk hjerteinfarkt i 2003. Dét skulle vise seg å være starten på en lang sykdomshistorie. I dag er Hjemvoll hotelldirektør ved Clarion Collection Aurora og Clarion Collection With.

– Hva vil du formidle med boka du skriver?

– At det er viktig å sette pris på det man har, heller enn å hige etter det man mangler, sier hun og fortsetter:

– Det jeg tok for gitt ble tatt fra meg over natta og da lærte jeg at det er viktig å være til stede her og nå. Jeg vil gjerne formidle at du må ta vare på de øyeblikkene og de menneskene som er viktige for deg. Du vet ikke hvor lenge verken du eller de du er glad i vil være her, sier hun.