De siste månedene har gode nyheter stått i kø for deler av oljebransjen. Ifølge fagbladet Maritim Logg ble det levert planer om utbygginger av oljefelt til en kostnad på 125 milliarder kroner i fjor. Dette skal føre til flere titalls tusen nye årsverk.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mener det ser lysere ut for bransjen.

– I det store bildet så tyder alt på at vi har nådd bunnen og er på vei oppover igjen, sier Søviknes til NTB.

Feite ordrebøker

I Eidkjosen har bedriften Nofi i en årrekke produsert oljelenser. Nedgangen i petroleumsvirksomheten og innledningen til oljekrisa rammet dem hardt. Flere måtte omplasseres i bedriften eller sies opp.

– Da vi var ferdig med omplassering og nedbemanning, måtte vi rett inn i oppbemanning igjen, sier daglig leder Torgrim Rørtveit.

Han anslår at Nofi har ansatt rundt ti personer i oljevernavdelinga.

– Vi er tilbake på samme nivå som før oljekrisa, sier Rørtveit.

Svingninger

Med to fulle skift på begge produksjonsavdelingene går det igjen radig unna i lenseproduksjonen i Eidkjosen. Om det vil fortsette i lengre tid, er uvisst.

– Vi er ganske sikre på at det også i fremtiden vil være svingninger i markedet som de vi har opplev de siste årene. Det viser viktigheten av å ha flere ben å stå på som bedrift, sier Rørtveit.

Nofi har produksjon av utstyr til havbruksnæringa, samt en stadig voksende flytebrygge-satsing.

LENSER: Slike oljelenser produseres av Nofi i Eidkjosen.

Raske lenser

Bedriftens høyhastighetssystemer for oljelense er spesielt populært i markedet. De største systemene kan man operere i 5,5 knop og effektivt drive oppsamling. Konvensjonelle lenser tauer man i 0,7 og 0,9 knop.

– Det er et marked for spesielt interesserte. I Nord-Norge er det Norlense i Vesterålen som er vår største konkurrent. Ellers er det mange om beinet på verdensmarkedet. Vi har posisjonert oss bra med høyhastighetssystemene som tar markedsandeler. Produktene våre er etablerte i markedet og er utprøvde systemer, sier Rørtveit.