Torsdag leverte Naturvernforbundet anmeldelsen på politihuset i Tromsø. De mener selskapene bak utbyggingen på Kvitfjell og Raudfjell bryter forurensningsloven og naturmangfoldloven.

– Vi ber ansvarlig politimyndighet etterforske selskapenes og underleverandørens virksomhet på anleggsområdet Raudfjell/Kvitfjell i Tromsø kommune for å få avdekket mulige straffbare forhold og brudd på miljølovgivningen, skriver forbundet i anmeldelsen.

Avdekket kritikkverdige forhold

Det er selskapene Tromsø Vind AS og Raudfjell Vind AS – som begge eies av det tyske selskapet Prime Capital AG – som står bak vindmølleparken, mens entreprenørselskapet Risa håndterer arbeidet.

Naturvernforbundet viser til at NVE i en tilsynsrapport avdekket flere kritikkverdige forhold. Blant annet skal det være dumpet masser på islagt vann som ligger i nedbørsfeltet til drikkevannskilder og satt i gang anleggsarbeid uten tillatelse.

Det fremgår også av rapporten at Mattilsynet er bekymret for partikkelforurensning etter befaring 31. januar i år.

– Mattilsynet vil lage en egen rapport om dette, heter det i anmeldelsen.

– Et uhell

Daglig leder Stephan Klepsland i Tromsø Vind og Raudfjell Vind erkjenner at det på et tidspunkt ble dumpet masser på et islagt vann, men sier det var et uhell

– Det var ingen stor hendelse, men vi tar selvkritikk. Det var et uhell, og vi har dokumentert at det ikke en drikkevannskilde, sier Klepsland, og legger til at de har vært i to møter med Naturvernforbundet om saken.

Om anleggsarbeidet som skal ha blitt iverksatt uten tillatelse, sier Klepsland at det var entreprenøren som anla snu- og møteplasser langs veier de har fått lov til å bygge.

– Disse få meterne skulle det formelt sett ha vært søkt om. Det påpekte også NVE i tilsynsrapporten. I mellomtiden har vi nå fått tillatelse til å anlegge disse snu- og møteplassene, sier han.