Denne uka kom en avtale om sammenslåing på plass, etter måneder med forhandlinger mellom Troms og Finnmark fylkeskommune. Samme helg har Troms SV og Finnmark SV sitt første felles årsmøte, hvor de gjør seg klar til sammenslåing av de to partiorganisasjonene.

Stortingsrepresentant fra Finnmark Kirsti Bergstø er fungerende partileder for Sosialistisk venstreparti mens Audun Lysbakken er sykemeldt, og deltar på møtet.

– Jeg har lest den nye avtalen og jeg er ikke imponert, sier hun.

– Vi har ikke ønsket sammenslåinga, og er tydelig kritikk til maktarrogansen som ligger i å mene i at kartet tegnes bedre på et skrivebord i Oslo. Jeg har respekt for at avtalen som er fremforhandlet nå skal behandles i fylkestingene, og jeg håper den kan bedres der. Jeg håper at det er rom for en ny forhandlingsrunde. Men samtidig tror jeg ikke at resultatet blir bedre av at staten skal styre. Det er det lite grunn til å finne noe håp i.

Avtalen i sin helhet kan leses her.

Respekt for innsatsen

Hun ønsker ikke at den fremforhandlede avtalen blir vedtatt av fylkestingene.

– Hvis de ikke er fornøyd håper jeg at man finner rom for nye forhandlinger.

– Er du fornøyd med avtalen?

– Nei, selvfølgelig ikke. Jeg mener at avtalen ikke er optimal, men jeg har stor respekt for dem som har sittet ved forhandlingsbordet og som har gjort den vanskelig jobben som er tvunget på dem. Min fremste kritikk der går til Høyre, Frp, Venstre og KrF som tvinger fram store regioner som folk ikke har noe forhold til og som oppfattes som et sentraliseringsprosjekt. Vi har blitt lovet oppgaver og tillit, men vi ser ikke spor av noen av delene, sier Bergstø.

Selv om Troms og Finnmark SV har felles årsmøte, slår de ikke sammen organisasjonene – ennå. Det planlegger de å gjøre neste år. Derimot skal de sette ned en felles nominasjonskomité og programkomité opp mot kommune og fylkestingsvalget i 2019.

Les også: Helga Pedersen mener Finnmark må avvise avtalen med Troms

Finnmark: Positivt å bli bedre kjent

Finnmark SV er heller ikke fornøyd med den nye avtalen.

– Fylkesstyret i Finnmark SV har vedtatt å avvise avtalen, sier leder i Finnmark SV, Leif Birger Mækinen.

Likevel sier han til iTromsø at han ser fram til det felles møtet.

– Vi starter prosessen med å slå sammen organisasjonene tidlig, og vi har blitt godt kjent med hverandre. Selv om vi ikke har ønsket sammenslåingen har det vært positivt å bli bedre kjent med hverandre, på tvers av fylkesgrensene. Selv om det er litt ulik organisasjonskultur, er politikken den sammen, sier han.

Troms SV har ennå ikke tatt stilling til om de støtter avtalen.

– Vi skal behandle det i fylkestingsgruppa, og det kommer også til å bli et tema her på årsmøtet. Samtidig begynner vi prosessen med å slå oss sammen tidlig, sånn at når valget nærmer seg i 2019, så kan vi fokusere på politikk og valgkamp, og ikke organisasjonsstruktur, sier Bjarne Rohde som er leder i Troms SV.