Ifølge Barbara Vögele, leder i kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne, er de planlagte kuttene i helse- og omsorgssektoren som er lagt på bordet av avdelingsdirektør Trond Brattland for overordnede.

– Det som umiddelbart slår meg er at det er veldig lite innhold knyttet til forslagene. Man tar ikke stilling til hvordan kuttene skal gjennomføres i praksis, sier hun til iTromsø.

Informasjonsmøte

Det kommunale rådet var innkalt til ekstraordinært møte mandag for å få informasjon om de foreslåtte kuttene.

– For oss er det viktig at vi får ytre oss om forslagene før de behandles i kommunestyret på onsdagen, sier Vögele.

På forhånd ytret flere av medlemmene i rådet bekymring for hvordan kuttforslagene ville ramme de enkelte brukerne.

– Hva slags realisme er det i å kutte 50 millioner kroner på oppfølgingstjenesten? Det er nesten bare utviklingshemmede og brukere innenfor rus og psykiatri det dreier seg om, sier Kristin Solberg fra Samarbeidsforum for funksjonshemmedes organisasjoner.

INFORMERTE: Avdelingsdirektør for helse- og omsorg, Trond Brattland, informerte kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne om de planlagte kuttene i helse- og omsorgssektoren.

ASSS-sammenligning

Bakgrunnen for kuttene innenfor pleie- og omsorgssektoren er blant annet at kommunen bruker langt mer penger enn sammenlignbare kommuner – og at man mener at man trenger å tilpasse pengebruken. Dette mener Solberg er feil

– Tromsø bruker ikke mer penger på oppfølging enn eksempelvis Drammen og Kristiansand, sier hun.

Flere var bekymret for hvorvidt kommunen vil være i stand til å gi nødvendige tjenester til sine innbyggere dersom kuttene gjennomføres.

Omfattende vikarbruk

– Jeg er overbevist om at vi ikke vil kunne oppfylle kravene til nødvendige tjenester, sier Barbro Byrkjeland i rådet.

Hun frykter at de foreslåtte kuttene i bemanning i kommunen vil koste langt mer enn de smaker.

– Selv jobber jeg på Helsehuset og der har vi fått beskjed om at vi ikke skal tilsette folk i stillinger. Samtidig så er en veldig stor del av personalet leid inn via vikarbyrå – det skjønner jo alle hva det koster, sier hun.

Avdelingsdirektør for pleie- og omsorg – Trond Brattland – prøvde å berolige rådets medlemmer.

Ifølge ham er kuttene nødvendige – men han understreket at disse vil gjennomføres så nennsomt som mulig.

– Når det kommer til antall timer som de enkelte brukerne har fått tildelt, så vil det bli gjennomført risikoanalyse for hvert tilfelle, sier han.

Han tror også at det er slack i organisasjonen som vil kunne utnyttes til å få ned kostnadene.

Ny bemanningsnorm

Han vil også se på den totale bemanningen – ikke minst på Helsehuset.

– Om man ser på sammenlignbare helsehus – som eksempelvis i Bodø og Drammen – så vil vårt helsehus ha høyere driftskostnader enn disse – selv etter kuttene, sier han.

Han sier at det vil bli tøft å få gjennomført kutt på 200 millioner kroner i 2018, men sier at det vil være nødvendig.

– Om vi skal kunne satse tungt nok på rehabilitering og forebygging, så må vi skaffe oss nødvendig økonomisk handlingsrom før 2019, sier Brattland.