– Siden midten av januar har det vært ni boliginnbrudd som vi har registrert. Det er mye for Tromsø, som de siste ti årene så å si har vært forskånet mot grove innbrudd i bolig. Men alle disse innbruddene bærer preg av samme fremgangsmåte, og alle er innenfor et lite geografisk område på midten av Tromsøya, sier Jarle Johnsen i politiet, leder ved avsnitt for generell etterforskning, til iTromsø.

– Primært på dagtid

Johnsen sier videre at det er flere likhetstrekk ved innbruddene.

– Dette skjer primært på dagtid, og det som tas med er lett omsettelig varer som elektronikk og smykker. Hendelsesforløpet er nokså likt, der enten et vindu ved ytterdøra eller verandadøra blir knust før gjerningspersonen tar seg inn i boligen. I tillegg skjer dette i et forholdsvis tett samlet geografisk område. Med utgangspunkt i dette kan det se ut som at det er samme gjerningsperson som står bak, sier Johnsen.

Utelukker ikke at flere jobber sammen

Lørdag formiddag ble en 90 år gammel kvinne ranet mens hun var hjemme i sitt eget hus i Idrettsvegen.

Men i motsetning til de andre innbruddene som har vært etter nyttår, fikk kvinnen tatt gjerningspersonen godt i øyesyn.

Han sto nemlig inne på soverommet hennes da hun oppdaget mannen, som ifølge hennes beskrivelse var av utenlandsk opprinnelse.

– Når det gjelder den siste hendelsen, har fornærmede gjenkjent gjerningsmannen som en person som flere ganger gjennom uka har vært og ringt på. Han skal ha snakket gebrokkent norsk, og han har vært på døra hennes flere ganger i forkant av innbruddet med en tiggerbøsse og bedt om penger, sier Johnsen, og legger til:

– Det stemmer overens med noen av de andre hendelsene også, der en person i forkant av innbruddet har ringt på døra for å be om penger.

Utelukker ikke at flere jobber sammen

Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken, men sier til iTromsø at de ikke utelukker at det kan være en eller flere personer som er på gjennomreise i byen.

– Det kan være slik, men siden dette har pågått siden midten av januar, kan det se ut til at gjerningspersonen har vært her over en lengre periode. Vi utelukker heller ikke at det er flere involverte som jobber sammen, sier Johnsen og påpeker at politiet gjerne tar imot tips fra folk som har observert noe i området.

– I og med at situasjonen er som den er, så er vi veldig interessert i opplysninger fra personer som kan ha sett noe mistenkelig aktivitet. Vi har vært på alle åstedene og gjort undersøkelser der vi har sikret gode spor, men vi har altså ingen mistenkte per nå. Men vi har forhåpninger om en oppklaring, sier Johnsen som forsikrer at politiet har satt av mye ressurser til arbeidet.

– Jeg skjønner hvis folk er bekymret, men derfor er det viktig at folk melder fra hvis de ser mistenkelig oppførsel. Får man noen på døra som tigger penger, så ber vi dem om å kontakte politiet med en gang.

tok smykker: Gjerningspersonen endevendte smykkeskrinene til 90-åringen før han forsvant ut av huset. Politiet sier det er et likhetstrekk i alle innbruddene, der det har blitt borttatt lett omsettelige gjenstander som smykker og elektronikk. Foto: Martin Lægland