LANGNESVEIEN/PRESTVANNET: Stadig oftere fikk han høre fra familie og venner at det var på tide å gå ned i vekt for å unngå livsstilssykdommer, men den 170 kilo tunge tromsøværingen manglet motivasjon.

I en alder av 22 år skjedde det som skulle vise seg å være avgjørende for Johan.

To uker på sykehus

I januar 2009, etter en nesten syv timers flyreise til Gran Canaria, merket tromsøværingen at noe ikke stemte.

– Jeg kjente at det stakk i kroppen under flyturen på veien ned. Jeg fikk tyngre pust og da flyet landet ble jeg sendt rett til sykehuset, sier han.

Der fant de blodproppen som hadde beveget seg opp til lungen, og Johan måtte tilbringe to uker på sykehus på den spanske øya. Ferieturen var ødelagt og 22-åringen skjønte at nå måtte han ta grep.

Tilbake til gamle vaner

I 2010 begynte han på et seks måneders kostholdsprogram i regi av UNN. Men han falt snart tilbake til gamle kostholdsvaner med usunn mat.

Da ble løsningen en slankeoperasjon gjennom en privat klinikk på Østlandet høsten 2010.

24 år gamle Johan gikk gjennom gastrisk bypass hvor magesekken ble redusert. Operasjonen var vellykket, men den psykiske påkjenningen i etterkant av inngrepet ble for stor.

– Jeg ble deprimert og måtte ha hjelp fra Åsgård i flere år etterpå. I ettertid ser jeg at jeg ikke ble godt nok forberedt før operasjonen.

Angret på inngrepet

Heller ikke oppfølgingen var tilstrekkelig nok for 28-åringen som hele livet har vært lett psykisk utviklingshemmet.

– Jeg hadde det tøft psykisk i 4–5 måneder etter operasjonen, og den første tiden etter inngrepet angret jeg meg.

Siden mai 2014 har Johan følt seg bra. Når han ser tilbake på tiden etter operasjonen legger han ikke skjul på at det han har vært gjennom har vært tøft. I dag mener han derimot at det hele var verdt det.

– Folk bør tenke seg om før de velger å ta en slankeoperasjon. Jeg angret i starten, men nå er jeg glad for at jeg gjorde det. Jeg er usikker på om jeg kunne klart å gå ned så mye i vekt uten å ha operasjonen som en slags starthjelp.

Krevende

I dag veier Johan 90 kilo – 80 kilo mindre enn han gjorde før han ble operert.

– Alt sitter i hodet og man må være innstilt på at det er en lang og krevende prosess.

Regional koordinator Jorunn Brendeford jobber ved senter for sykelig overvekt ved Helse Nord i Bodø.

Hun understreker hvor krevende en livsstilsendring kan være for den som ønsker varig vektreduksjon.

– Det kan ta minst ett år å etablere nye vaner med kosthold og aktivitet. Det er ikke enkelt å legge opp livet sitt så regelmessig som mange må med tanke på antall måltid hver dag. En slankeoperasjon kan være et godt alternativ, men man må være innstilt på at det ikke er noen lettvint løsning. Størstedelen av arbeidet må du gjøre selv, og det er en tidkrevende prosess.

Nøkkelen til vekttapet

Etter operasjonen la Johan om kostholdet sitt.

– Før gikk det mye i fastfood fra Narvesen, cola og sjokolade, men de siste årene har jeg endret mattypen og spiser sunt. Jeg fikk en måltidsliste fra klinikken som jeg følger den dag i dag. Det går mye i knekkebrød, magert pålegg, grønnsaker og halve middagsporsjoner fordelt på seks små måltider daglig.

Kostholdsendringen og mye aktivitet er nøkkelen til 28-åringens vekttap. To måneder etter operasjonen begynte han å trene. Allerede da satte han seg som mål å gå Birken – det årlige skiløpet fra Rena til Lillehammer som strekker seg over 54 kilometer.

Idealvekten

– Jeg har vært fast bestemt på å fullføre det og har blitt nærmest som en treningsnarkoman, sier han med et smil.

– Familie og venner har ikke troen på at jeg skal klare det, og da blir det enda viktigere for meg å vise dem at jeg kan få det til.

Det blir tøft, men jeg skal klare det, utdyper 28-åringen som trener fire ganger i uken i form av styrketrening, skigåing og løping.

Til tross for at vektreduksjonen har vært både fysisk og psykisk tøft for tromsømannen, er han nå bare ti kilo unna idealvekten.

– Jeg håper å komme ned på 80 kilo om ett års tid. For å nå det målet må jeg spise mindre og øke treningsmengden. Men først skal fokusere på å fullføre Birken på omtrent seks timer, avslutter han målrettet.

Foto: Ingrid Bl‡smo Aronsen
Foto: Ingrid Bl‡smo Aronsen
Foto: Ingrid Bl‡smo Aronsen