Truls Johannessen, regiondirektør i Arbeidstilsynet Nord-Norge, sier at disse tre bransjene er mer utsatt enn andre.

– Renholdsbransjen er ei næring som har utfordringer med organisatoriske arbeidsbetingelser, som avtaler og arbeidsbetingelser. I tillegg har arbeiderne i bransjen fysiske utfordringer med tanke på ergonomi, og i tillegg utsettes de ofte for mye kjemikalier som er uheldig, sier Johannessen.

Han peker også på at det finnes en rekke useriøse virksomheter i renholdsbransjen.

– Det finnes mange små aktører, og det er lav organisasjonsgrad i bransjen, og useriøse aktører er en tungtveiende grunn for at denne bransjen ble plukket ut.

I fjor besøkte Arbeidstilsynet 160 renholdsvirksomheter i Nord-Norge, og de ila mellom 65 og 75 prosent av virksomhetene pålegg med krav om utbedringer i av ulik variant.

HMS-fokus

Også bygg- og anleggsbransjen er i fokus, slik den har vært i mange år.

– Denne bransjen er ofte knyttet til risiko for helse og ulykker, og det blir mer og mer fokus mot sosial dumping.

Arbeidstilsynet jobber hardt for å møte bedre HMS på byggeplassene.

– Det er stor dynamikk på byggeplasser, og entreprenører hyres inn ved behov. Dermed må HMS på byggeplassen koordineres, og det er byggherrens ansvar, sier Johannessen.

Det er ofte sikkerhet og arbeidsbetingelser det skorter på, når Arbeidstilsynet besøker byggeplasser. I fjor avla de bransjen 190 besøk, noe som resulterte i at 77 prosent ble ilagt pålegg.

– Vi ser at veldig mange underleverandører har ansatte av utenlandsk opprinnelse. Disse arbeidstakerne har ofte dårligere betingelser, mangelfull sikring og mangelfull opplæring.

Sikring og utstyr er en gjenganger i påleggene fra Arbeidstilsynet.

– Mange av maskinene og mye av sikkerhetsutstyret som brukes på byggeplasser har begrenset holdbarhet. En ti år gammel fallsikring er ikke det tryggeste, for å si det på den måten, sier Johannessen.

Melder ikke fra

Arbeidstilsynet melder som regel fra før de ilegger en bedrift besøk, men bygg- og anleggsbransjen har tidvis blitt et unntak.

– Ellers i arbeidslivet pleier vi å melde fra når vi kommer, for å være sikker på å treffe de riktige menneskene. Men når vi er ute på byggeplasser på «dag-til-dag-basis» kommer vi uanmeldt. Det er fordi vi ofte avdekker risikofylte forhold som ikke ville blitt

oppdaget hvis vi hadde gitt beskjed om at vi kom på forhånd. Det ikke minst med tanke på sosial dumping, sier regiondirektøren.

Han understreker at det ikke nødvendigvis er en dårlig gjennomføring av HMs-reglementet som gjør at bransjen får store mengder pålegg, men at det har sammenheng med risikograden i bransjen.

– Det er flere utfordringer på byggeplasser enn i et kontorlokale, og bransjen er en blanding av seriøse og useriøse aktører. Vi har et godt samarbeid med bransjeorganisasjonene i bygg- og anleggsbransjen, også de er opptatt av å redusere antall ulykker, og ikke minst useriøsitet og sosial dumping.

– Mange utfordringer

Johannessen karakteriserer helse- og sosialbransjen som en bransje med mange arbeidsmiljøutfordringer. I fjor ga Arbeidstilsynet ulike virksomheter i bransjen i overkant av hundre besøk. I denne bransjen ser Arbeidstilsynet oftest på kartlegging og organisering.

– Gjengangerne i påleggene vi gir er dårlig risikovurdering, fare for stikkskader og bruk av arbeidsverktøy. I tillegg er smittevern noe vi fokuserer på. Rengjøring av arbeidstøy og sikre garderober har mye å si for smittevernet.

Johannessen sier at bransjen har mange utfordringer, selv om den ikke har høy ulykkesrisiko sammenlignet med andre bransjer.

– Dette kan for eksempel være store omstillinger, arbeidspress, vold, trusler, samt kjemisk og biologisk eksponering, sier han.

Johannessen peker på at turnusordninger kan være en utfordring, og at mange i bransjen sliter med lange dager og korte pauser.

Mange tilsyn

Selv om de tre ovennevnte bransjene er de mest utsatte, og de det fokuserer mest på har Arbeidstilsynet besøkt 2.100 bedrifter av alle typer i løpet av 2014. I Nord-Norge døde tre personer i arbeidsulykker i fjor. På landsbasis er tallet 43.

–I Nord-Norge har fulgte vi opp 145 arbeidsulykker i 2014, sier Johannessen. Vi ser jevnlig at språk og kommunikasjon er et vesentlig risikomoment – spesielt i bygg- og anleggsbransjen – så det er ikke unaturlig å spekulere i at mangel på opplæring ofte kan være en medvirkende faktor i ulykker.

Arbeidstilsynets gjengangerpålegg i alle bransjer er det psykososiale arbeidsmiljøet, ergonomi, kjemi og ulykkesforebygging, i tillegg til organisering og opplæring.

– Vi gir pålegg i nesten alle tilsyn vi er på. I 2015 kommer vi til å fortsette å ha fokus på de nevnte bransjene, og i tillegg skal vi jobbe mer mot utelivsbransjen. Her gjorde vi en del i fjor, men skal gjøre mer i år. Det samme gjelder fiskeribransjen, sier Johannessen.