Det er Roar A. Johannessen som har sendt oss dagens bilder som er tatt på det som i dag heter Richard Withs plass. Men det het ikke plassen før 1929. Mens relieffet av Hurtigrutas far preger plassen i dag, var det en gammel mine som preget plassen den gang bildene ble tatt. Det er den berømte minebøssa vi ser bak de tre damene, og basert på nakne fakta kan vi si at bildet er tatt etter 17. mai 1920, men før sommeren 1929.

Det var nemlig på selveste 17. mai i 1920 at minebøssa offisielt ble avduket. Den ble i sin tid satt opp for å samle inn penger til et sjømannshjem i Tromsø. Det var i kjølvannet av første verdenskrig at behovet for et sjømannshjem var stort til så vel sjøfolk som familiene deres etter at de hadde mistet alt de hadde under krigen.

Det var to katolske prester som satte i gang innsamlingsaksjonen. Det var en som het Snoey og stiftsprost Nils C. Christie, som var tidligere sjømannsprest. De fikk, med god hjelp fra en av byens marinekapteiner, S. J. Foss, tak på en gammel mine som de gjorde til sparebøsse, og så satte de i gang innsamlingsaksjonen.

Les også: Lein-kisosken i Strandskillet

Sjømannens skrekk

Prost Harald Devold hadde bidratt med å lage en tekst som ble montert på bøssa. Der sto det:

«Ditt troll – du var sjømannens skrekk.

Giv ham nu klingende mynt i din sekk!»

Det var en tekst som fikk folk til å grave dypt i lommene sine. Selv om 1920-åra er betraktet for å være «de harde 20-åra», var omsorgen stor hos tromsøværingene. Folk flest måtte virkelig jobbe for å skaffe penger til «salt i suppa», i den grad folk hadde jobb. Likevel var det mange som hadde «en skjerv til overs» - det vil si en mynt eller to – som de puttet på den gamle mina som bidrag til et sjømannshjem i byen.

Ja, givergleden var så stor at det tok ikke mange årene før det var samlet inn penger nok, og i 1926 ble det gamle bygget i krysset Storgata/Bispegata kjøpt for å bli innredet som sjømannshjem.

Minebøssa ble stående i Kirkegata til sommeren 1929. Da skulle relieffet av Richard With avdukes, og minebøssa måtte vike plass. Den ble flyttet rett over gata til søndre del av Kirkeparken. Og der ble den stående til 1954 da den ble fraktet lenger nord i byen og plassert på yttersiden av Sjømannshjemmet, huset som de siste årene har gått under navnet Skipperhuset og som nylig er restaurert og gjort til bolighus.

Les også: Fant nazi-skje i hagen

Restaurert

Minebøssa ble stående på yttersiden helt til 1999 da den ble ødelagt under brøyting. Den ble fraktet til «Slottet» nord på Tromsøya, hvor den er reparert og klar til å bli plassert i det offentlige rom igjen – bare man blir enig om hvor den skal stå.

Kvinnen i midten på hovedbildet er Roar A. Johannessens mor, Agnes. Hvem de to andre er, vet ikke Johannessen. Men gamle byfolk kjenner igjen den gamle samlagsgården som huset Vinmonopolet fram til midten av 1950-tallet, og bygget helt til høyre som fra 1934 ble til Sagatun Kafè.

Les også: 17. mai 1940 var vanlig arbeidsdag

I KIRKEPARKEN: Den utstoppede isbjørnen utenfor Figenschaus pelsforretning har alltid appellert til store og små. Det har også den gamle minebøssa, som vi her ser i Kirkeparken. Der sto den fra 1929 til 1954.