Kontorlokalene i det mørkegrå mangekantede bygget i Tromsøs indre havn er innflyttingsklare, men bak glassfasadene i første etasje er det fortsatt hektisk. Daglig leder Thomas Hafstad er ikke stresset selv om åpningen av byens nyeste matkonsept Kystens Mathus er forsinket med to måneder.

– Vi hadde i utgangspunktet sett for oss å åpne i juli, men byggeprosessen har tatt tid. Vi regner med å åpne Kystens Mathus første uka i september. Det er kanskje ikke så dumt med åpning på høsten, folk er hjemme igjen etter sommeren og vi kan ta oss tida til å få på plass det konseptet som vi ønsker å vise fram. Vi er nå inne i en stor bemanningsprosess og vi skal innrede lokalet. Det er mange som har sterke meninger om fasaden og utseendet på bygget, men jeg tror folk vil bli positivt overrasket når de får se det endelige resultatet innvendig, sier Hafstad.

– Kystens Mathus vil inneholde et mattorg, restaurant og et kafékonsept, elementer som det allerede finnes mange av i sentrum av Tromsø. Din jobb som daglig leder vil være å trekke folk ned på kaia. Hva tenker du om konkurranse-situasjonen i sentrum?

– Vi føler at vi representerer noe helt nytt og unikt i Tromsø, der hele huset vil bli et gode for både befolkninga og turistene som besøker byen. Vi har en fantastisk beliggenhet der vi vil få et flott uteområde etter hvert, og det er mange solide aktører som drar dette sammen. Kystens Mathus er eid av Mydland, Store norske fiskekompani og Dragøy, og de vil alle være til stede. Vi skal være et raust og folkelig tilbud der man kan velge om man vil kjøpe med seg noe raskt fra diskene, spise i restauranten eller bare gå rundt å titte. Man er like velkommen i allværsjakke som i dress.

– De siste ukene har det vært oppslag i mediene om sentrumsutviklingen, flere butikker har måttet stenge mens andre igjen opplever vekst. Dere våger å satse?

– Vi er optimistiske på at vi kan være med på å skape mer liv i sentrum, som skal være like attraktivt dagtid som nattetid. Det er mange aktører som har økning i omsetning, og det er mye spennende som skjer i nordbyen nå. Skipsverftet har store planer, det kommer et bryggeri i lokalene til gamle Mydland, vi har nyetableringer som Hildr og Perez. Jeg tror nordbyen er i ferd med å få sin renessanse og vi ønsker å være med der.

– Folk flest forbinder deg med TIL hvor du har vært i 21 år, både som spiller og senest som utviklingssjef. Hvordan har den overgangen fra fotball til gourmetmat vært?

– Det har vært litt av en læringskurve. Jeg har gått inn i en helt ny bransje som jeg ikke har hatt kjennskap til tidligere. Men samtidig er det mange flere likheter enn man skulle tro. Min jobb handler om å sette sammen gode team og å lede folk som skal jobbe sammen. Jeg er komfortabel med å stå i et utviklingsløft, og det er det vi skal gjøre når en helt ny bedrift skal stables på beina. Toppidrett handler om endring, der man hele tiden skal utvikle seg fra bra til bedre.

– Hadde du trodd at du skulle skifte bransje for noen år siden?

– Toppfotball har vært hele yrkeslivet mitt og jeg fikk masse tilbud fra små og store fotballklubber etter TIL. Jeg var veldig nær ved å flytte, men da denne muligheten kom så ble jeg trigget av både en skepsis og en nysgjerrighet. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg ble. Det siste halvåret har vært utrolig spennende, jeg har blitt imponert over så mange i matbransjen og den arbeidskapasiteten, detaljkunnskapen og yrkesstoltheten som finnes i byens matmiljø. Jeg er opptatt av å løfte de fram i lyset, jeg er avhengig av å ha et godt lag som sammen med meg skal få Kystens Mathus til å bli byens nye matmekka som alle kan føle både eierskap og stolthet til. Det er en filosofi fra fotballverdenen, man kan aldri bli god alene. Man trenger et helt lag.

gull: Kurt Mydland, daglig leder på slakteribedriften med samme navn. Foto: Jon Terje Eiterå Foto: Jon Terje Eiterå
Kenneth Olsen, barndomsvenn av Thomas fra Narvik: - Thomas er en venn som jeg setter veldig stor pris på. Han er morsom og avslappet, samtidig som han har stålkontroll. Han takler nye utfordringer lett, jeg tror han vil lykkes i Kystens Mathus også. Foto: Privat
Even Aarskog, tidligere kollega på NTG Tromsø: - Thomas er enormt strukturert, flink med folk og ærlig. Han sier det han mener og man vet alltid hvor man har han. Han har en sterk yrkesstolthet og arbeidskapasitet. De er heldige på Kystens Mathus som har fått ham på laget. Foto: Privat