20. juni 1969 var en stor dag i byens historie. Det var første gang på 50 år at byens bursdag ble markert. Da byen fylte 150 år i 1944 var det krig og intet bursdagsselskap med kongelig deltakelse. Da var både kong Haakon og kronprins Olav evakuert til London hvor de drev kampen mot den tyske okkupasjonsmakten.

Men da Tromsø fylte 175 år i 1969, kom Olav, som nå var konge. Tromsø kommune og Tromsø Sparebank (i dag Sparebanken Nord-Norge) hadde gått sammen om å få reist en skikkelig statue av kong Haakon. Ikke rart kong Olav mer enn gjerne tok turen fra hovedstaden i sør til hovedstaden i nord for å avduke kunstneren Per Palle Storms statue av kong Haakon.

Spasertur

Kong Olav kom til Tromsø med morgenflyet fra Oslo, og han ble tatt med til festsalen i Rødbanken hvor det var lunsj for kong Olav og en del spesielt inviterte gjester.

Da klokka nærmet seg tid for avduking av statuen, vandret kongen og hans følge nordover Storgata til Rådhusparken. Det ble en veldig spesiell spasertur. Bare vel en måned tidligere hadde store deler av sentrum blitt lagt i aske av den store sentrumsbrannen, og området rundt torget bar preg av det. Det var ruiner på ruiner og et trist syn i forhold til den gamle bebyggelsen som preget området før brannatten.

Kongen ble ledsaget av fylkesmann Kristian E. Haug, som vi ser til venstre på bildet, og ordfører Kåre Nordgård. Og så var det selvfølgelig adjutanter, politimester og representanter for forsvaret som fulgte i det kongelige følge.

Spesiell stund

Det er Gunnar Graff som har tatt bildet. Han var journalist i Bladet Tromsø i 1969, og fulgte selvsagt i kongens fotspor for å fortelle sine lesere om kongen og alt han foretok seg i Tromsø denne junidagen.

I Rådhusparken var det en veldig spesiell stund for kong Olav. Og ganske sikkert var det rart for ham da han trakk i snora, duken falt og hans far sto foran ham, like rank i ryggen som han hadde vært i sin levetid. En flott statue som har vært en del av Tromsø sentrum siden denne junidagen i 1969.