Selv om Ti på topp-ordningen bare er ni år gammel her i byen, er toppturen et velkjent fenomen som vi ser av disse bildene.

2011 – et toppår

Ole Morten Lekanger, daglig leder i Troms og Finnmark bedriftsidrettskrets, var en av initiativtakerne til Ti på topp i Tromsø, etter at tillitsvalgte i Harstad bedriftsidrettskrets startet det hele i Harstad i 2002. Fire år senere ble Ti på topp lansert i Tromsø.

– Da vi tok det videre til Tromsø laget vi et ordentlig konsept med egne hefter, Vi var trygge på at det kom til å gå hjem blant byens befolkning etter at vi hadde sett hvordan det hadde tatt av i Harstad, sier Ekanger.

Den antakelsen hadde Ekanger helt rett i og deltakelsen steg år for år inntil toppåret ble nådd i 2011.

– Da hadde vi 4800 deltakere, men siden har antallet stabilisert seg rundt 4000.

En av grunnene til at konseptet har tatt av i nærområdet tror Ekanger har flere årsaker.

– Troms har spesielle forutsetninger fra naturens side med høye fjell nært inn på byområder. Dessuten tror jeg folk vet at våre turer trygge og tilrettelagte for de fleste. Mange kan sikkert også få ideer til fjellturer de ellers ikke ville tenkt på.

Fotografene bak dagens bilder er Magnus Schrøder (1891–1961) og Einar Bangsund (1890-1977), to velkjente navn i Tromsøs historie.

Kamera på tur

Schrøder delte sin fotointeresse med sønnen Arne og de to har en egen samling i Perspektivet Museums samling av historiske bilder. Det er tydelig at Schrøder hadde med seg kameraet som turkamerat og kona Borghild er en gjenganger på disse bildene.

Erling Bangsund har også en anselig samling bilder som Perspektivet har digitalisert og gjort tilgjengelig. Han var av yrke trelasthandler og et aktivt medlem Tromsø Arbeiderparti.

I den anledning var han også varaordfører fra 1928 og formann i Tromsø Arbeiderforenings mannskor. Han er da også behørig hedret med gatenavnet Erling Bangsunds plass som ligger foran Kulturhuset hvor Arbeiderforeningens forsamlingslokale «Arbeideren» lå fra 1897 til det brant ned i den store bybrannen i 1969.

Kilder: Perspektivet Museum, Lokalhistoriewiki.no, Tromsø kirkelige fellesråd.

TURKAMERA: Som man ser var det like populært å ta med seg kamera på fjelltur også på tidlig 1900-tall, til tross for at det var mer å drasse på enn i dag. Bildet er lånt ut av Perspektivet Museum. Foto: Erling Bangsund