Vestregata 40 var, bokstavelig talt, en institusjon i byen på slutten av 1800-tallet. Til tross for det sosiale stigmaet det var å trå inn der, utgjorde det en siste utvei for mange av byens «fattiglemmer».

Familien Hanssen

Det lille huset ble bygd i 1853 av kjøpmann Jørgen Chr. Dreyer, men ble i 1858 overtatt av en annen kjøpmann, Peter Hanssen. Familien Hanssen var en av datidens rikeste tromsøfamilier med handelsinteresser som strakte seg fra kontinentet til Russland.

I et annonseblad fra 1869 oppsummerer de seg selv på følgende måte: «handel med fisk, tran og kornvarer, kolonial-, fabrikk-, manufaktur- og kortevarer, jernvarer, støpegods samt maler- og farvervarer, kommisionsforretning og rederi».

Ikke rart at de var kjent i byen simpelthen som «Compagniet».

«Legatet»

Peter Hanssen (1817-1872), beskrives som en dyktig forretningsmann med en sosial bevissthet. Ved sin død etterlot han seg store summer som skulle gå til å støtte de fattige, opprettet «Peter Hanssens Legat» og skjenket samtidig Vestregata 40 til bruk for de fattige, selv om det sannsynligvis også før denne tid var i lignende bruk.

Slik var det huset, eller «Legatet» som det fort ble kjent som, ble til et «fattighus». I 1910 var det fire personer registrert som fastboende på adressen, og ut fra beskrivelsene i folketellingen hersker det liten tvil om at dette var fattigfolk. Karen fra Stjørdal hadde ikke jobb. Kristine hadde mistet sin jobb som smed. Daniel fra Røstad utfører «Divers smaa arbeider», mens kona Berntine fra «Maalselven» «Steller for sin Mand».

Konflikten

Siden 1914 har huset vært brukt til andre formål og sto godt på sin sedvanlige plass. Inntil det ble kimen i en årelang konflikt mellom utbyggerne av Amtmannens borettslag og Fylkeskulturutvalget. Utbyggerne hadde da forsøkt å få huset flyttet, på sin egen bekostning, til Gulengveien 2, Søren Zachariassens gate og til Folkeparken, men alle planene slo feil.

Huset ble i 2007 flyttet til Storgata hvor det fikk adressen 141. Nå har endelig huset fått seg et godt hjem hvor det kan få stå i ro.

PÅ FLYTTEFOT: Gamle Vestregata 40 ble så upopulær at bygget måtte flytte på seg. Foto: Tromsø Museum – Universitetsmuseet
FILANTROP: Kjøpmann Peter Hanssen hadde en sosial samvittighet og etterlot seg både penger og hus til de fattige da han døde i 1872. Foto: Tromsø Museum – Universitetsmuseet