Jeg elsker fårikål. Høyt.
Dessverre er imidlertid ofte fårikålen som jeg får servert en vassen suppe med overkokt kjøtt og kål som mest ligner matrester.
Å kunne koke det sarte lammekjøttet sammen med frisk kål er nemlig ikke lett – og den tradisjonelle måten der alt sammen sauses sammen i en svær kjele, gir ofte et sørgelig resultat.
En måte å løse det problemet på er å følge min oppskrift på fårikål – jeg lager nemlig min i steikeovnen!
Smaksrik Pølse à la Stroganoff
Fårikål i ovnen
1/2 kg lammekjøtt per pers
200 g hodekål per pers
Kokende lamme- eller kalvekraft
Salt, hele pepperkorn
Sett ovnen på 225 grader. Legg lammekjøtt, kålbåter og salt/pepper lagvis i en gryte. Hell over kokende kraft slik at det nesten dekker alt sammen. Sett på lokk.
Er det plastknott på grytelokket skrur du denne av og tetter hullet med alu-folie.
Sett gryten i steikeovnen og senk temperaturen til 125 grader. La stå i ovnen i tre-fire timer (kortere tid for små gryter).
Problemet med denne metoden er at man ikke får plass med så store gryter i steikeovnen og har du et stort fårikål-lag får du problemer ...
Da kan du imidlertid bruke denne oppskriften.
Saltbakt sommerlaks
Fårikål i form
1/2 kg lammekjøtt per pers
200 g hodekål per pers
Kokende lamme- eller kalvekraft
Salt og hele pepperkorn.
Legg lammekjøtt og kål tett på et eller flere dype stekebrett. Strø over pepper og salt og hell til sist over kraft.
Dekk med aluminiumfolie og sett stekebrettet/ne i steikeovnen på 225 grader. Senk varmen til 125 grader og la stekebrettene stå i ovnen i fire-fem timer.
Ovnsbakt kylling fra Provence
Fløtesaus
1 l kokekraft fra fårikålen
2 dl kremfløte
2 ss hvetemel
ev. ytterligere salt og pepper
Sil kokekraft fra fårikålen i en kasserolle. Kok opp. Bland inn hvetemelet i 2 ss kald fløte. Rør til en deig som du legger i kokekrafta og visper godt. Spe med resten av fløten og la sausen trekke til den er god og jevnet.
Legg et stykke kål, kjøtt og kokte poteter på en tallerken. Hell over litt saus og server umiddelbart.
I glassene passer det godt med øl – jeg drakk en Amber Ale fra Eide og den fungerte veldig bra.
Vel bekomme!