– Byggesøknad sendes før fellesferien og det er arkitektkontoret 70 grader N Arkitektur som tegner hotellet, skriver Sverdrup i en epost til iTromsø.

Politiske signaler om kjøp

Robukta AS eier eiendommene, et datterselskap i Totalrenovering hvor Sverdrup er medeier. De har jobbet i fire-fem år med utvikling av eiendommene til ulike boligformål.

Etter valget for snart to år siden fikk Robukta AS nye politiske signaler om at kommunen ønsket å kjøpe eiendommen for å unngå bebyggelse og muligheten for å utvide friarealene i området.

De fikk utarbeidet uavhengige takster på Robukta-eiendommene og i vinter fikk kommunen tilbud om å kjøpe alt for 31,5 millioner kroner. Alternativt et makebytte av tomter etter takst. I mai fikk Robukta AS svaret.

For høy pris for kommunen

– Kommunen aksepterer ikke tilbudet verken når det gjelder kjøp eller makeskifte under henvisning til at forutsetningene for verdifastsettelsen som Robukta AS har foretatt er feil og dermed at prisen som tilbys er vesentlig for høy, heter det i brevet signert Marianne Knapp, leder for eiendomskontoret i Tromsø kommune.

ROBUKTA: Robukta AS vil bygge nytt hotell og bruke de gamle selskapslokalene til resepsjon og restaurant. Foto: Ronald Johansen

Etter tidligere å ha møtt veggen med planer om både seniorboliger i blokk og småhusbebyggelse, tar Bård Sverdrup følgene av kommunens svar, og forholder seg til gjeldende reguleringsplan. Nå har Robukta-naboene fått varsel om hotellplanene.

– Vi er nødt til å komme oss videre med utvikling av eiendommene for å begrense våre kostnader. Det nabovarsles derfor et hotell etter eksisterende reguleringsplan. Eksisterende bygg beholdes for blant annet resepsjon og restaurant, mens nytt hotell vil være mot nord, nedenfor Permsenteret, skriver Sverdrup.

Konflikt med kommunen

Ifølge arkitekt Gisle Løkken i 70 grader N Arkitektur holder de på tegne et hotell i tre etasjer med et areal på rundt 3.000 kvadratmeter.

– Det er innenfor gjeldende reguleringsplan. Det er snakk om rundt 80 hotellrom, i tillegg skal Robukta-lokalene pusses opp, sier Løkken.

Nordlys skrev i forrige uke at det kan gå mot rettssak mellom Robukta AS og kommunen som følge av tomtetvisten. Bakgrunnen er at kommunen vurderer å nedlegge bygge- og deleforbud med tanke på å regulere arealene i Robukta til friområde.

– Har nabovarselet om hotellplanene noen sammenheng med denne konflikten?

– Ikke direkte, men samtidig er det naturlig å se disse sakene i sammenheng. Vi har etter eksisterende regulering rett til å få bygge et hotell på eiendommen, og dette ønsker vi å benytte oss av.

På politikernes bord

– Tok dere en kalkulert risiko da dere kjøpte tomta for å bygge boliger?

– Nei, vi kjøpte jo en eiendom som er regulert til hotell. Risikoen besto i om kommunen ønsket at det skulle bygges et hotell på eiendommen etter eksisterende regulering, seniorboliger som vi opprinnelig ønsket å bygge eller boliger som småhusbebyggelse slik kommunen og naboer tidligere ønsket.

Bård Sverdrup håper nå at saken kan løftes opp til politisk nivå i kommunen. Han mener politikerne må få realitetene på bordet for å se at Robukta AS har vært svært samarbeidsvillige med tanke på hva som er ønskelig å bygge på eiendommene.

Myndighetsmisbruk

– I tillegg har vi vært svært villige til å selge eiendommene til kommunen etter takst, alternativt makebytte etter takst. Vi kan ikke tenke oss at politikerne ønsker å «frarøve» oss denne eiendommen slik eiendomsetaten i kommunen legger opp til.

Han har også bedt Fylkesmannen i Troms vurdere lovligheten av kommunens fremferd.

– Etter vår vurdering er kommunens strategi om å bruke reglene om midlertidig forbud mot tiltak utelukkende for å søke å erverve eiendommene til lavere pris enn markedspris. Det er ikke i tråd med vilkårene og de førende hensyn bak reglene, og utgjør i realiteten myndighetsmisbruk, skriver Sverdrup i et brev til kommunen, med kopi til Fylkesmannen.