– Kulturhuset gir gratisbilletter til Bymisjonen og vanskeligstilte

Mens Hålogaland Teater i mange år har gitt bort billetter til samfunnstopper, har Kulturhuset gitt sine til vanskeligstilte i byen.

GRATISBILLETTER: Kulturhussjef Erik Smith-Meyer fører ikke liste over personer som bør få gratisbilletter. Foto: Tom BenjaminsenFoto: Tom Benjaminsen

Eksklusiv

LES OGSÅ: HT gir disse samfunnstoppene gratisbilletter for hundretusener årlig

Kulturhus-sjef Erik Smith-Meyer er klar på at det kommunalt eide foretaket ikke har operert med lister på linje med det Hålogaland Teater har gjort, der gratisbilletter til innflytelsesrike personer med bredt nettverk har vært ansett som god markedsføring.

– Vi har ikke rutiner eller lister med navn som automatisk får premièrebilletter. Vi gir bort billetter til Bymisjonen og til svakerestilte grupper når vi kan, fordi vi synes det er all right, sier Smith-Meyer.

SØK I LISTENEAlle personene som får gratisbilletter til HT-premierer

– Gir til de som ikke har råd

Kulturhuset har kun en håndfull egenproduksjoner i løpet av et år.

– Premièrebillettene til vår forrige egenproduksjon med Bjørn Sundquist ga vi tilbud om å kjøpe med 50 kroners avslag. Vi disponerer fribilletter til samtlige forestillinger på huset, men det er relativt få, sier Smith-Meyer.

– Hva synes du om praksisen HT har hatt?

– Forskjellige forestillinger har forskjellige uttrykk. Man kan selvfølgelig gi ut billetter til folk fordi de er trivelige, men hva vinner man med det? Gi heller billettene til dem som trenger å få dem. Vi gir heller til dem som ikke har råd til å gå i Kulturhuset ved vanlige anledninger, sier Smith-Meyer.

LES OGSÅ: HT-styret rydder opp i omstridt billett­praksis

Står på lista selv

Kulturhussjefen har selv stått på lista over dem som får gratisbilletter til HTs premierer. I alt har han fått tilbud om syv billetter.

– Jeg står på lista deres og får stadig billetter, men jeg bruker dem ikke.

– Som kulturhussjef bør det være relevant for deg å få med deg hva HT foretar seg. Hvorfor benytter du deg ikke av gratisbillettene da?

– Jeg drar. Som kulturarbeider er det viktig å få sett forestillingene, men jeg er ikke nødt til å dra på premièrene, utdyper kulturhussjefen.

– Vi gir billetter etter hvor relevante mottakeren er

Nordnorsk opera og symfoniorkester holder såkalte «mottakelser» der eiere og samarbeidspartnere inviteres til forestilling.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Aggie Peterson i NOSO.Foto: Marius Fiskum

 

Kommunikasjonssjef i NOSO, Aggie Peterson, har selv stått på invitasjonslisten til HT. Når NOSO lager invitasjonslister er navnene på listen nøye valgt.

– Gir dere fast billetter til personer ut fra hvor stort nettverk de har og dermed markedsføringsverdi?

– Nei, vi gjør ikke det. Vi ser over listen om hvem som er relevant å invitere fra produksjon til produksjon, sier Peterson.

NOSO har ingen premierer slik det ofte defineres, fordi det spilles én gang før forestillingen reiser videre til neste by.

– Vi har ikke fast premièreliste, men to eller tre mottakelser. Da inviterer vi eiere, styret og regionale tilskuddsparter som kommuner og fylker, foruten strategiske samarbeidspartnere som varierer fra år til år. I tillegg inviteres kolleger eller folk fra scenekunstfeltet. Noen ganger inviterer vi sponsorer. Fribilletter går til blant annet Bymisjonen, men også videregående skoler og vi har gratis lunsjkonserter til folket hver uke, sier Peterson.

Informasjonssjefen har forståelse for praksisen HT har ført i flere år med å gi bort billetter til samfunnstopper og andre offentlige personer.

– Det er mer verdt at noen anbefaler en forestilling enn å se en annonse i avisa. En personlig engasjert anbefaling er verdt mye.

Kinoen gir flest gratisbilletter til ledsagere

Manglende heis i kinoen gjør det nødvendig for funksjonshemmede å ta med ledsager. De får brorparten av gratisbillettene som er til rådighet.

– Det som skiller oss fra teatrene er at vi formidler et produkt som vi ikke eier, sier Geir Martin Jensen, administrerende direktør i Aurora kino Fokus.

LES OGSÅGratisbilleter kan være skattepliktige

Alle filmene som viser eies av et filmbyrå eller en distributør.

– Omtrent halvparten av det som kommer inn i billettinntekter sendes videre til distributør. Dermed er de oppmerksomme på at vi ikke gir bort deres inntekter. Vi overvåkes på fribillettbruken på enhver film, sier Jensen.

KINO-direktør: Geir Martin Jensen.Foto: Ann Sissel Jenssen

 

I løpet av året har kinoen en bråte premierer.

– Å sende invitasjon til en utvalgt gruppe på samtlige premierer tror jeg bare ville vært plagsomt. Ved noen «lokale» filmer, som Kings Bay nå nylig, inviterte vi personer som hadde en relasjon til filmen til premièren. Som regel går fribillettene våre til ledsagerordningen siden vi ikke har godkjent heis til kinoen. Noen billetter gis til radiokonkurranser, bursdagsbarn i avisene, styremedlemmer og ansatte som har frikort.

Jensen ønsker ikke å uttale seg om HTs praksis for gratisbilletter.

– Jeg står på listen deres og har benyttet meg av gratisbilletter et par-tre ganger. Teateret er vår samarbeidspartner og jeg ønsker ikke å kommentere den pågående saken, sier Jensen.

Den administrerende direktøren har blitt invitert til HT-premierer i alt syv ganger det siste året.