«Rizoto» med kalvekjøtt

Italia har langt fra enerett på god risotto. I nabolandet Kroatia er de vel så flinke til å lage «rizoto» – og har sågar et par egne varianter som går de italienske en høy gang.

BEDRE ENN SIN ITALIENSKE FETTER: Den kroatiske «Rižoto od telećeg» overgår mange italienske varianter av den populære risretten. ALLE Foto: Christer Pedersen

Eksklusiv

Vi har servert risotto tidligere her i matspalten, men da har det vært noen av de klassiske italienske oppskriftene vi har brukt.

Nå skal vi over Adriaterhavet – til Italias kystnabo Kroatia. Der er man også svært flinke til å lage den lune risretten – og selv om man selvfølgelig er inspirert av Italia, så kan flere av «rižotoene» derfra helt klart stå på egne bein.

Som eksempelvis denne – som er laget med ytrefilet av kalv, okse eller lam.

RØDVIN: En kraftig rødvin egner seg godt i «rizotoen».

 

«Rižoto od telećeg»

400 g finhakket kjøtt

1 gul løk

2 fedd hvitløk

1/2 purreløk

2 ss tomatpure

4 dl arborioris

1/2 krukke basilikum

1/2 bunt persille

2 dl kraftig rødvin

1,5 l kokende (kalve) kraft

50 g revet pecorinoost

30 g smør

FRES GODT: Fres finhakket kjøtt, løk, urter og tomatpuré.

Varm opp en stekegryte. Smelt 10 g av smøret og stek det finhakkede kjøttet og løken. Når kjøttet er «tørt» legger du i hvitløken og lar den frese i ytterligere to minutter. Hell på en øse av kraften og la denne koke inn i kjøttet i 10–12 minutter slik at det blir mørt.

Når all væske er kokt inn rører du inn tomatpure og hakket basilikum og persille.

Fres dette i ytterligere to-tre minutter før du heller på risen og den snittede purreløken. Rør godt rundt slik at alle riskornene får en fin «hinne» av tomat og kraft.

SJEKK OGSÅ UT UKENS VINANBEFALINGER

Hell på rødvinen og la den koke inn i risen.

Når risen/kjøttet er «tørt» igjen skal du helle på den kokende krafta – en øse av gangen mens du rører godt. Hell på nye øser når den tidligere øsa har kokt inn i risen. Hold på helt til all kraft er kokt inn – eller at risen er blitt myk med en liten hard kjerne i midten.

Sett kjelen til side, rør inn resten av smøret og pecorino (eller parmesan om du ikke finner saueost) og dekk den med lokk. Vent i fem minutter, løft av lokket og rør kraftig rundt en tregaffel slik at rižotoen blir luftig. Server umiddelbart.


I glassene serverer du samme rødvin som du kokte inn i risen – gjerne en Primitivo eller en Zinfandel.

Dobar tek!

KALVEKJØTT: Retten kan lages med kalv, okse eller lam. I dagens matspalte valgte vi å bruke kalv.