Jens Ingvald Olsen raser mot Amundsen: – Utrolig at en minister vil tilsidesette norsk lov

Per-Willy Amundsen (Frp) mener man må tilsidesette interesser som vil stoppe utbygging av ny innfartsåre til Tromsø. Der møter han motbør hos Jens Ingvald Olsen (Rødt).

VIL UNNGÅ OMKAMPER: Per-Willy Amundsen (Frp) mener det blir avgjørende at politikerne skjærer gjennom dersom ny E8 skal bli realisert. – Vanlige folk skal ikke overkjøres av Amundsen, svarer Røds Jens Ingvald Olsen. Foto: Tom Benjaminsen/Frp

Eksklusiv

Torsdag arrangerte Nordlys politisk debatt på Jekta. Til stede var flere av stortingskandidatene fra Troms, og et av de sentrale temaene under debatten ble E8.

Debatten ble ledet av sjefredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, som innledet med spørsmålet: Når står veien klar?

– Sopp og mose har stoppet veiprosjekter

– Den står inne i NTP, og den skal realiseres så raskt som mulig. Jeg ser at det er interesser som prøver å stoppe veien. Nå handler det om at Fylkesmannen må skjære igjennom og si nok er nok, vi skal ikke ha flere omkamper. Hvis ikke han får det til, så skal vi hjelpe ham. Med Frp i regjering, så skal departementet skjære gjennom, sier Amundsen.

LES OGSÅ: «Hvem skal betale ekstrakostnaden som Frp har påført samfunnet og Tromsøs befolkning?»

Lovnader om å skjære gjennom og se bort fra interesser, falt ikke i god jord hos Jens Ingvald Olsen (Rødt).

– Innsigelsen skal løses i reguleringsplanprosessen, noe som er helt sentralt. Dermed er det helt utrolig at vi har en justisminister som vil tilsidesette norsk forvaltningslov. Vanlige folk skal kunne komme med merknader og ikke overkjøres av Amundsen, sier Olsen.

– Skal det være slik at en fangstgrop eller kulturminner skal gå foran det å bygge en tidsriktig vei? Sopp og mose har stoppet større veiprosjekter i Norge tidligere. Politikerne må skjære gjennom. Det som er viktig nå er at man får på plass en reguleringsplan og kommer i gang med byggingen, svarer Amundsen.

Som kjent ble det i vår offentliggjort at de borgerlige partiene hadde blitt enige om å bruke 2,2 milliarder kroner på den nye innfartsåren til Tromsø (for abonnenter) i første del av planperioden i NTP.

I august kom det fram at en reindriftsfaglig utredning for østre trase konkluderte med at det kan bli nødvendig med store investeringer for å unngå at ny en E8 går ut over reindriften (for abonnenter). Utredningen ble laget av NORUT på oppdrag fra Statens vegvesen. Prislappen for eventuelle tiltak er ennå ikke kjent.

– Har overkjørt planene

Aps Torbjørn Bongo mener dagens regjering har skyld i at spaden ikke allerede er satt i jorda.

– Regjeringen har overkjørt planene for E8. Vi vet ikke når veien kommer eller om finansieringen er på plass. Dagens regjering har skyld i at arbeidet med å bygge veien ikke er startet, sier Bongo.

LES OGSÅ: «Nok omkamp: nå skal E8 bygges»

Vil starte bygging i 2018

Amundsen mener de rødgrønne har prioritert helt feil når det kommer til utbyggingen av E8.

– Når jeg lytter til dere, så skjønner jeg at det har tatt 30 år med denne veien. Nå er det bare å få på plass de siste delene for å ha vedtatt en reguleringsplan. Når de rødgrønne sitter i regjeringen, så lytter de mer til soppen enn å faktisk bygge veien folk trenger. Sannheten er at ingen har puttet penger i NTP til utbyggingen tidligere, sier Amundsen.

– Når ser vi spaden i jorda, spør debattleder Nitteberg.

– Dersom denne regjeringen fortsetter, så vil ha avklart reguleringsplan i år. Da bør det være mulig å sette spaden i jorda allerede i 2018/2019.