Bybildet

Huldreøyene i vest

Ytterst i havgapet, nordvest for Håja og enda lenger ut, ligger den lille øygruppa Auvær. Til tross for krevende fiskeforhold, er ikke øyene så øde og forlatt som man skulle tro av navnet.

AUVÆR: Øygruppa består av holmer, skjær og grunner hvor den største har fått navnet Purkholmen, deretter følger Ramnholmen og Kvannholmen i størrelse. Auvær kan brukes som tilfluktshavn på grunn av det såkalte «støvelhavet» mellom holmene, men man skal vite hva man gjør. Disse bildene er tatt en gang mellom 1900 og 1910, den tida da Auvær var i ferd med å bli enda ødere. Foto: Ukjent/ RiksarkivetFoto: Ukjent

Eksklusiv

Selve navnet «Auvær» er satt sammen av de norrøne ordene «auðr» – øde og «ver» – fangstplass ved havet. Et passende navn, for øyer befolket av huldrefolk, spøkelser, skipbrudne og, selvfølgelig, handelsfolk.

Et båtmannskap rapporterte en merkelig hendelse fra Auvær: Etter at de hadde satt akkarlina, seilte de til Storvær for å slappe av i det «storslagne» vårværet.

Spøkelser på høylys dag

– Då fikk vi med en gang se en småbåt med to mann som låg med juksa uti Råsfallegga.Vi blei aldeles forfjamsa, for vi hadde jo sittet fire mann og speida allesteder rundt havet i frå vi kom oppå Tuva, og ingen båt sett, og no var der en akkurat i leia der vi kom i land.

Da nysgjerrigheten ble for stor besluttet de å oppsøke sine kollegaer, men da de kom fram var småbåten borte.

– Vi for opp på rorhuset og opp i riggen, og kunne se på milevis i blikkstilla, men det var ikkje så mykkje som ei fjær å oppdage. Vi kunne jo ha sett en småbåt på minst 10–12 kilometers avstand.

Senere går det opp for dem at akkurat der de så småbåten hadde to unggutter, Jens Kaspersens sønner, mistet livet. Den tredje druknet også på havet i 1929.

Huldreøy

Når Auvær ble tatt i bruk som fiskevær, vet vi ikke, men området fungerte som et slags allemannseie hvor alle kunne bruke rorgammene som hadde blitt satt opp der opp gjennom årene. I 1885 bygde kjøpmann Fritz Dreyer i Tromsø en bryggesjå, en eller to rorbuer og en stuebygning på Storvær. Han la også opp til litt handel med blant annet snører, angler og tobakk. I 1902 leier Edv. K. Paulsen på Tulleng bruket av Dreyer, en ordning som varer i bare tre år.

NATURRESERVAT: Mellom 1. april og 31. juli er det forbudt å gå i land på øyene Store Runda og Matskjeret da Auvær er definert som et naturreservat. Blant annet bruker haverten øygruppa som kasteplass i november, og under hårfellinga i mars.Foto: Ukjent

I sin gjennomgang av norske huldreøyer, nevner Jan Byberg Auvær. Et annet eksempel er legendariske «Utrøst». Og hvis man skal tro følgende historie, så er alt sant:

Ei jul ble to menn fra Lauklines værfaste på Auvær. Etter flere dager med storm, var de sultne og desperate. Da banket det på døra og en kvinne kom inn, satte fra seg en kurv med mat og gikk ut igjen. Neste dag kom hun tilbake, men nå sto en av karene klar og fanget henne.

Huldreskatten

– Kvinna tok ordet, klaget med vakker stemme over å være blitt fanget uforvarende av menneskehånd og over at hun ikke kunne komme tilbake til sine egne, men måtte bli hos mennesker all sin tid.

Neste dag var stormen stilnet og idet de to mennene og kvinnen skulle seile tilbake til Lauklines. kom hennes far mot dem, ga kvinnen en sekk og klar beskjed om at den ikke måtte åpnes før de var hjemme.

Merkelig nok klart de å vente, og høvelsponet som de to fiskerne mistenkte var i sekken, viste seg å være pengesedler.

– Dette var opphavet til den rikdom som siden skulle fortsette på gården Lauklines, avslutter Carl Bertheussen og Jens Solvang sagnet slik det ble gjenfortalt i «Kulturbilder fra gamle Hillesøy».