Bybildet

International Order of Good Templar gikk til kamp mot alkoholen

– Godtemplarungdommens dag i Tromsø ble i bokstavelig forstand et lyspunkt i høstmørket, da nærmere 50 av byens godtemplars, unge jenter og gutter, gikk i fakkeltog gjennom gatene.

DISHARMONIEN: Beklageligvis vet vi ikke når dette bildet er tatt, men det viser i hvert fall at IOGTs ungdomsavdeling her i Tromsø har vært aktiv og kreativ under sine «agitasjonstog» opp gjennom årene. Den første IOGT-losjen i Tromsø ble opprettet i 1881. To år senere flyttet de inn i Søndre tollbodgate 2 som vi ser i bakgrunnen på dette bildet. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Perspektivet Museum. Foto: Erling Bangsund/ PEM-EBA-GP00233Foto: Erling Bangsund

Eksklusiv

Skriver «Tromsøs» journalist med signaturen «EKHO» den 5. oktober 1962. For ordens skyld er det godtemplarungdommens dag i dette året vi snakker om, selv om hovedbildet er fra et langt tidligere år.

Det var en regntung oktoberdag i 1962 da godtemplarungdommen stilte seg opp for «agitasjonstog» utenfor Søndre tollbodgate 2 – også kjent som «Godtemplarhuset» etter at avholdsordenen kjøpte bygården i 1883.

– Men verken arrangørene – med «Gjallarhorns» formann, Eivind Syrstad i spissen, eller dagens hovedtaler, biskop Monrad Norderval, følte seg åpenbart ingenlunde hemmet, og heller ikke det publikum som hadde våget seg ut under åpen himmel for å bivåne opptoget.

AGITASJONSTOG: Faksimile fra «Tromsø» den 5. oktober 1962.

 

Moralens pekefinger

Med seg i toget hadde ungdommen blant annet et ille tilredt bilvrak. Den medfølgende plakaten opplyste at «Øl hørte til!».

– La oss ikke bli mismodige over regnet, når vi har så mye annet å glede oss over. Dere er unge mennesker, og la det være en sunn moral blant dere aldri å la alkoholen slippe til, sa biskopen under sin tale på Stortorget (eller bare «Torget» som det het i 1962).

PÅ vei til møtet hadde Norderval møtt to fulle guttunger:

Djevelsk fordreid

– Det gode var forsvunnet fra de vakre, unge ansiktene, som nå var fordreid slik at det djevelske som hører alkoholen til kom tydelig fram. Skrekkelig klart og tydelig. Jeg ble mismodig, men så kom altså disse jentene og guttene med plakater, fakler og musikk, og de lyse, glade ansiktene gjorde også meg glad, fortsatte Norderval.

Brorparten av artikkelen vies faktisk til Nordervals tale. Av naturlige årsaker:

«Mæler jamt»

– Da biskop Norderval et stykke ut på kvelden måtte forlate dem, hadde han allerede vunnet stor popularitet ved sitt humørfylte, varmhjertede vesen, skriver «Tromsø».

I løpet av talen fant Norderval en forbindelse mellom ungdommens Tromsø og fangstfolkets Tromsø.

– På Ishavet var jeg sammen med en skipper som sa en gang sa til meg: «Det er ikke det at kona mi er en stor taler, – men ho mæler så jamt.» Slik er det med oss også, sa Norderval – som også gikk under tilnavnet «Ishavspresten» – til sitt lydhøre publikum.

Godtemplarungdommens dag den 3. oktober ble opprinnelig feiret for å hedre amerikaneren John B. Finch, en av IOGTs og avholdsbevegelsens pionerer. I dag feires dagen som Den internasjonale Godtemplardagen. I hvert fall i IOGTs rekker.