Feirer festivaljubileum med verdens første arktiske whisky

Whiskyambassadør Chris Maile har hentet whiskyguruene Dave Broom og Blair Bowman, og Nord-Norges første whisky, når Arktisk whiskyfestival feirer femårsjubileum 13. januar.
Eksklusiv

Siden whiskyfestivalen så dagens lys 11. januar 2014 har entusiaster av den gylne eliksir kunne smake seg gjennom en veden av whiskyer på Ishavshotellet en gang i året.

Whisky-kart

Når festivalens femårsjubileum skal markeres har festivalarrangør Chris Maile hentet to whiskytungvektere fra Skottland. Dave Broom er whiskyspaltist og har skrevet en rekke bøker om emnet, blant annet «The World Atlas of Whisky». Blair Bowman grunnla World Whisky Day (31. august hvert år) i 2012, og er også kjent for sitt Whisky Tube-kart.

– Det er veldig stort å få Dave Broom til Tromsø for å snakke om verdens whiskyer. Han skal ha ett av seminarene hvor det blir mulig å smake seg gjennom mange whiskyland. Bowman er ung og fremadstormende i whiskyverden og skal holde seminar om whiskykartet sitt, sier Maile.

Nordnorske destillerier

Han jobber med å få på plass flere fagseminar, men alt er ikke i boks ennå.

Som tidligere år blir utvalget av whiskyer variert, med flere hundre å velge mellom fra hele verden. Så langt har 11 utstillere meldt sin interesse, men det kan bli flere.

To av utstillerne det vil være ekstra stor interesse for er de nordnorske destilleriene Myken Destilleri på Helgeland og Aurora Spirit i Lyngen.

I romjula kan Myken slå i bordet med at de har ordentlig whisky, Nord-Norges første. Da har whiskytønna stått i tre år, som er minimumskravet for å kalles whisky.

– Minst én flaske

– Nå kan whiskyverdenen utvides til Nord-Norge. Myken stiller med den første arktiske whiskyen. Det blir spennende å smake på, sier Chris Maile.

Myken har vært til stede på whiskyfestivalen tidligere med brygget sitt, men i januar blir den første muligheten for å smake på ekte nordnorsk whisky.

– Vi tar med minst én flaske til Tromsø, skriver daglig leder Roar Larsen i Myken Destilleri i en epost til iTromsø.

Besøk av whiskynerder

Om to år blir imidlertid tronen som verdens nordligste destillere overtatt av Aurora Spirit, etter at deres destillat har oppnådd tre års fatlagring. De stiller med smaksprøver av såkalt «new make spirit» i januar.

– Det er viktig å være til stede på festivaler for å få tilbakemeldinger fra dem som kjenner whiskymarkedet, et marked som er i vekst i Norge. Vi får også besøk av Dave Broom og Blair Bowman på destilleriet. Vi har produksjon akkurat den uke de besøker oss. De er veldig kunnskapsrike, og skal smake og si sin mening om destillatet, sier daglig leder Tor Petter Christensen på Aurora Spirit.

Spiller sekkepipe

Tradisjonen tro lover Chris Maile å dra fram sekkepipa dersom det blir by besøksrekord, hvilket han gjorde i januar i år.

– Vi satte ny rekord med 378 besøkende og dersom den blir slått, som jeg håper, spiller jeg på sekkepipe, sier han.