Bybildet

Måtte hente ekstra politistyrker med taxi under dramatisk skyteepisode

Natt til lørdag 3. desember 1977 gikk alarmen ved Tromsø politikammer. En beruset ungdom skjøt vilt rundt seg i Storgata. Politiet var på vei, men var underbemannet.
Eksklusiv

Så hva gjorde man da?

I dag ville ekstramannskaper bli oppringt fra operasjonssentralen med noen få tastetrykk.

Men den gang var det tre år siden siste gang politiet i Norge bevæpnet seg, og nå var det nødvendig igjen.

Den opprinnelige meldingen lød på at en beruset guttunge hadde brutt seg inn i Sæther sportsforretning i Storgata 69. Der hadde han forsynt seg med to haglgevær med ammunisjon.

LES OGSÅ: 70- og 80-tallets skandaløse artikler om utelivet: «Tromsø fester døgnet rundt»

Skjøt blålyset av taket

Den første patruljen på stedet måtte gjemme seg bak bilen da guttungen åpnet ild med det samme han så dem. Da skjøt han blålyset av taket.

Til tross for at en «prekær mangel på telefoner», begynte politiet å samle sammen ekstrastyrker og fant samtidig en kamerat av den forskansede guttungen. Heller ikke han klarte å overtale kameraten til å overgi seg til politiet.

I stedet skjøt den berusede unggutten flere skudd ut i gata. Etter hvert kom han også ut med ei hagla i hånda.

– Politiet fant det da riktig å gjøre gutten oppmerksom på at man ville skyte mot ham dersom han ikke la fra seg våpenet og overga seg, skrev «Tromsøs» Arne Blix den 5. desember 1977.

Varselskudd

Da våpendesperadoen begynte å løpe nedover Storgata, skjøt politiet først et varselskudd etter ham, men han stoppet ikke. Etter ytterligere tre skuddforsøk lyktes politiet å skadeskyte ham i beinet.

– Det var ingen annen måte å stanse dette på. Om gutten hadde kommet seg stort nærmere folk på gata kunne dette endt med katastrofe, sa politiet i ei pressemelding.

LES OGSÅ: «116 år med juletrær på Stortorget»

Manglende telefoner

Men hvordan samlet man inn ekstramannskaper i 1977 all den tid de ikke hadde en telefon man kunne ringe til?

Svaret var den gang «med alle tenkelige midler». Man gikk til og med så langt som å sende drosjer for å hente mannskapet.

– Det er helt klart at mangelen på telefoner er stort problem for oss, men dessverre begynner vi å få rutine i slike saker. Vi har etter min vurdering fått gode rutiner og utstyret er slik jeg ser det godt nok, sa politiinspektør Ole Gjerdrum.

Og høsten 1977 hadde virkelig politiet det travelt:

Først brøt en 15-åring seg inn i en våpenforretning og utførte en lignende aksjon som i desember. Deretter eksplosjonen i Oktober bokhandel i Grønnegata, før en «27 år gammel vestlending holdt store politistyrker i sjakk med haglgevær.»

LES OGSÅ: Her hadde elevene den tøffeste skoleveien på 40-tallet

En travel høst, både for politiet og drosjesjåførene.