Tromsømann (50) er sammen med tre andre dømt for grov narkotikasmugling

I mars ble amfetaminbase som tilsvarer rundt tre kilo amfetamin smuglet over grensa på Bjørnefjell. Planen skal blant annet ha vært å selge det i Tromsø, men de kom aldri så langt før politiet stoppet dem. Nå er fire menn dømt for grov narkotikasmugling.

I RETTEN: Thomas Hansen forsvarer tromsømannen (50) som er tiltalt for å ha bestilt og tilrettelagt for smugling av amfetaminbase som tilsvarer tre kilo amfetamin.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Eksklusiv

Sent mandag 13. mars 2017 passerte en Skoda personbil grensen mellom Sverige og Norge på Bjørnefjell. I bilen satt et polsk ektepar på henholdsvis 32 og 38 år, og destinasjonen skal ha vært Tromsø og Alta.

Politiet hadde i noe tid hatt dem under kommunikasjonskontroll, og ekteparet kom ikke lenger enn til Bjerkvik i Narvik kommune før de ble stoppet klokken 23.45.

Da de ble pågrepet og bilen ransaket ble det funnet 1070 gram amfetaminbase, 400 ml metadon, to kilo koffeinpulver og testutstyr for «partydop». Basen de hadde med seg tilsvarer tre kilo amfetamin.

I begynnelsen av desember møtte den 38 år gamle polakken, en tredje polakk (40), en finnmarking (30) og en tromsømann (50) i Nord-Troms tingrett, tiltalt for grov narkotikasmugling. Kvinnen hadde man ikke lyktes så få tak i da hun reiste tilbake til Polen etter endt varetektsfengsling. Påtalemyndigheten mente at de to nordmennene la til rette for innføringen. Med unntak av tromsømannen erkjente alle mennene straffskyld i retten.

Dømt til seks måneder

I dommen fra Nord-Troms tingrett ble de to polakkene samt finnmarkingen dømt til tre års fengsel, mens tromsøværingen ble dømt til seks måneders fengsel.

I dommen står det at retten finner det hevet over en enhver tvil at 50-åringen medvirket til innførselen og at han også overførte penger for å få narkotikaen til Norge. Da mannen møtte til forkynning sa at han mulig ville anke dommen, men at han ville ta betenkningstid og diskutere dommen med sin forsvarer Thomas Hansen.

I retten kom det fram at alle de tiltalte har rusproblemer, og særlig den polske 38-åringen forklarte inngående om sitt misbruk og de stoffene han er avhengig av.

BESLAGLAGT: Da politiet stoppet ekteparet i Narvik 13. mars fant de disse to flaskene som inneholder henholdsvis amfetaminbase og metadon. Videre ble det funnet testutstyr for «partydop» og koffeinpulver som påtalemyndigheten mener skulle benyttes til å lage amfetamin. Foto: Politiet

 

Mener han er et uskyldig offer

Tromsømannen benektet i retten å ha vært en del av innføringen, og ifølge Hansen stilte han seg uforstående til tiltalen.

– Han erkjenner å ha vært med å overføre penger tidligere, men det er ikke noe han har ønsket selv. Uavhengig av hva som har skjedd tidligere så er det uvesentlig. Han er ikke en del av dette, og han har ikke vært med å overføre penger i denne saken. Han mener han er et uskyldig offer, sier Hansen.

Videre sier Hansen at hans klient er en bekjent av 38-åringen, og at han har vært i kontakt med den andre polakken ved et par anledninger.

– Selv om han innrømmer et mangeårig rusproblem, så er han ikke i noen posisjon til å selge stoff videre. Han er heller ikke en del av denne saken kun fordi han kjenner noen av de tiltalte, sier Hansen.

Aktor Hugo Henstein mente derimot at tromsømannen har vært mer involvert enn han vil innrømme, og sa til iTromsø etter rettssaken at det absolutt er mulig at også han planla å selge amfetamin videre i Tromsø, slik 30-åringen skulle i Finnmark.

MØTES I RETTEN: Aktor Hugo Henstein møter denne uka Thomas Hansen i retten, som forsvarer en av de fem som er tiltalt for grov narkotikasmugling. Foto: Ronald Johansen / iTromsø