Husker du da det var kiosk i Emmas-bygget?

Der du i dag kan spise lekker mat på Emmas Drømmekjøkken eller Emmas Under, kunne du før kjøpe aviser og kioskvarer på «Goodwill». Husker du?

FØR: Helt fra 1962 til 1997 holdt Goodwill til i Kirkegata 8.

Eksklusiv

I dag er det en av Tromsøs beste restauranter – «Emmas Drømmekjøkken», samt «Emmas Under» – som holder til i det røde og grønne trebygget i Kirkegata 8. Her har de holdt til siden 1998 – fra huset var nytt. Ja, for huset er faktisk ikke eldre.

I 1997 ble nemlig det originale huset på adressen, som hadde stått siden midten av 1800-tallet, revet.

I Bladet Tromsø sto det 3. desember 1997 å lese: «I går formiddag var en del av byens historie jevnet med jorden da ærverdige Goodwill i Kirkegata 8 ble revet. Bygningen som er fra midten av forrige århundre, med endringer i 1920 og 1959, skal gjenoppstå i nygammel stil».

NÅ: I 1998 flyttet Emmas Drømmekjøkken inn i det nybygde huset i Kirkegata 8. Foto: Tom BenjaminsenFoto: Tom Benjaminsen

Brankos Mat- og Vinhus hadde nemlig sett seg ut den såkalte «Goodwill-gården», og ville åpne «en liten, eksklusiv restaurant med plass til maksimalt 40 gjester» i gården. Men da måtte altså gården først rives, og så bygges opp igjen.

Og mange tromsøværinger forbinder nok fortsatt gården med nettopp «Goodwill», kiosken som åpnet på adressen i 1962.

Det var Ingeborg Figenschow som dreiv kiosken i de 35 årene den holdt åpent. I et intervju med Nordlys fra sommeren 1997 – da det var besluttet at kiosken skulle legges ned – begrunnet hun kiosknavnet:

«Fordi det betyr vennskapelig innstilling. Det er viktig når man driver butikk. Et lite smil, en hyggelig bemerkning eller litt omtanke».

Dessuten mente Figenschow at det passet fint at bedriften hadde et engelsk navn, ettersom kiosken hadde store mengder turist-kunder.

AVSLUTNING: Sommeren 1997 holdt de ansatte på Goodwill avslutningsfest på Brankos. De ansatte fikk gavebrev av innehaver Ingeborg Figenschow.

Juli 1997 holdt Figenschow takkefest for sine ansatte Inger Arntzen, Annemor Adolfsen og Oddrun Jørgensen på Brankos Mat- og Vinhus. Arntzen og Adolfsen hadde da jobbet på «Goodwill» i 22 år, mens Jørgensen hadde hatt kiosken som arbeidsplass i syv år.

På avslutningsfesten understrekte Figenschow at det på «Goodwill» aldri hadde hett «jeg og de andre» – men at det alltid hadde hett «vi».

– Vi har vært som en familie, sa hun.