– Ingen dopingkontroller i Tromsø på et halvt år

Dopingkontrollør Merethe Stiberg er bekymret. Ifølge henne er det ikke utført dopingkontroller i Tromsø det siste halvåret.

ANTIDOPING: Slik ser utstyr som brukes for å avsløre doping ut. I disse to beholderne, en til A-prøve og en til B-prøve blir det fylt blod.Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Disse seks treningssentrene i Tromsø er med i Rent Senter:
  • Sats Tromsø
  • Sats Langnes
  • Stamina Tromsø
  • Evo Tromsø Sør
  • Evo Tromsø Nord
  • Kraft Studentidrettssenter
Eksklusiv

I nesten ti år har Stiberg jobbet som dopingkontrollør hos Antidoping Norge, de senere årene som kontrollansvarlig for region Nord-Norge.

– Når det går et halvt år mellom dopingkontroller lengst nord i landet, er det altfor sjeldent. Jeg etterspør også flere foredrag fra blant andre Antidoping Norge hos skolene og tilegnelse av bedre kunnskap om doping blant helsetjenesten, skolene, foreldre og alle andre som jobber med ungdom og omgås ungdom daglig. Og et høyere antall kontroller.

Alltid noen som tester positivt

På en tidligere kontroll på et treningssenter i Tromsø viste det seg at tre av de fem testede hadde inntatt ulovlig midler.

– På kontrollene tester vi normalt to-tre personer, og det har alltid vært minst én som har testet positivt. Det er treningssenteret selv, ikke Antidoping Norge, som velger ut medlemmer for testing, sier dopingkontrolløren.

– Innen idretten gjøres det et godt stykke arbeid innen forebygging, men for treningsglad ungdom utenfor organisert idrett gjøres svært lite opplysningsarbeid.

– Virkelig et stort problem

Like før jul skrev hun i et debattinnlegg at Antidoping Norge aldri har mottatt større statlige tilskudd for kontroll og forebyggende virksomhet enn nå. Men hun mener antidopingarbeidet i nord har vært tilnærmet fraværende i lengre perioder.

– Det til tross for at behovet for kontrollvirksomhet og forebyggende arbeid er høyst til stede. Doping som samfunnsproblem skal settes fokus på, for det er her problemet virkelig er stort, mener Stiberg.

Antidoping Norge har ikke lov til å teste personer under 16 år.

– De fleste som tester positivt, er mellom 18 og 20 år. Urovekkende mange unge bruker forurenset kosttilskudd. Det er blitt et miljø blant mange unge gutter der de føler at de ikke kan trene om de ikke tar pulveret først. Det er svært bekymringsfullt, mener hun.

– Stor bedring i idretten

Fagleder Øivind Hansen i Troms idrettskrets mener Stiberg tegner et for dystert bilde.

I et debattinnlegg publisert på iTromsø første juledag skriver han at tallene Troms idrettskrets nylig mottok fra Antidoping Norge, viser en betydelig økning i forebyggende aktiviteter.

Hansen oppgir at Antidoping Norge har holdt 23 foredrag/stands i regionen i 2017, og 16 nye idrettslag i Troms ble i samme periode sertifisert som «Rent Idrettslag».

– Dette er betydelig mer enn tidligere år, og vi skal ikke lenger enn to år tilbake siden man kunne telle nye rene idrettslag på to fingre. Troms idrettskrets har siden høsten 2016 hatt økt fokus på det forebyggende antidopingarbeidet i idrettslagene.

For dyrt?

Stiberg sier altså at hun ikke er blitt tildelt et eneste oppdrag det siste halvåret, verken i idretten – eller hos treningssentrene, som selv må bestille og betale for kontroller.

Omtrent 500 av landets treningssentre jobber gjennom ordningen Rent Senter for et rent treningsmiljø i samarbeid med Antidoping Norge.

Årsprisen for å være med på ordningen er 5.500 kroner, som blant annet inkluderer tilgang til e-læring for ansatte og medlemmer av senteret. Dopingkontroll koster 2.800 kroner i snitt per test.

– Man kan spørre seg om det er for kostbart. Sannsynligvis ville treningssentrene hatt kontroll oftere om prisene ikke var så høye, tror Stiberg.

– Ingen kommentar

iTromsø har vært i kontakt med Antidoping Norges kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien vedrørende saken.

– Vi ønsker på dette tidspunktet ikke å kommentere den aktuelle saken eller uttalelsene til Stiberg. Vi ønsker heller å ta det i en replikk den pågående debatten, sa Byfuglien til iTromsø torsdag ettermiddag.