Mandag kveld ble Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue (26) satt på flyet til Nigeria - til stor overraskelse for han selv, hans familie, venner og advokat.

For egentlig var det begjært et fengslingsmøte i retten i dag – der det skulle vurderes ny varetektsfengsling i fire uker.

Men da fikk advokat Marit Sæther beskjed om at «Chuks» var sendt bort fra utlendingsinternatet på Trandum og flydd til hans opprinnelige hjemland.

– Hva som skjer videre vet vi ikke ennå. Vi har ikke besluttet om vi skal be om en omgjøring, men hvis ikke gjør det, kan han søke om familiegjenforening og da er utgangspunktet innreiseforbud i to år. Det er dog mulig å søke om få innreiseforbudet opphevet, men det må man eventuelt få godkjent, sier advokat Marit Sæther til iTromsø.

«Chuks» spiller fotball for Skjervøy og bor i Hamna. Her hjemme sitter en stesønn (10), sønnen (2) og en forlovede som savner ham.

– Veldig overrasket

«Chuks» er kristen. Han har tidligere fortalt at hans foreldre og søster er drept av Boko Haram, en nigeriansk islamistisk militant gruppe.

– «Chuks» er henvist til internflukt i sitt eget land, fordi det ikke er trygt å bo der han kommer fra i Nigeria. Men norske utlendingsmyndigheter mener det er trygt å være i hovedstaden, sier advokat Sæther.

– Internflukt i eget land. Det høres brutalt ut.

– Ja, dette er ikke noen ønskesituasjon. For noen av oss, svarer advokaten.

"Chuks"-saken har skapt et stort engasjement her i nord. En av de som har engasjert seg aller mest er Jens Johan Hjort.  Ordføreren reagerer kraftig på behandlingen av "Chuks".

Det var lenge antatt at den nigerianske konsulen måtte skrive under på reisedokumentene for at «Chuks» skulle kunne bli sendt til sitt gamle hjemland.

– Jeg er veldig overrasket over at «Chuks» ble transportert ut i går kveld, og det var for så vidt den nigerianske konsulen også – som sier det ikke er utstedt noe utreisedokument, sier Sæther.

– Har ingenting her

Derfor har advokaten rettet en henvendelse til Politiets utlendingsenhet – uten å ha fått svar ennå.

Avisen Nordlys har lyktes å få Politiets utlendingsenhet i tale.

– Politiets utlendingsenhet avkrefter at personer blir tilbakeført til sitt hjemland uten at de er verifisert og akseptert av hjemlandets myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen til Nordlys.

Nå blir det noen kaotiske dager for «Chuks».

– Det som gjør at han har trengt mer tid for å reise tilbake er at han har en uavklart bolig- og arbeidssituasjon. Han trenger en periode på å få planlagt ting før han etablerer seg. Så vidt jeg forstår har han heller ikke familie der, sier Sæther.

I et intervju med iTromsø for noen dager siden sa "Chuks":

– Jeg tenker jo litt på hva som vil skje med meg selv også, men det hardeste er å se stesønnen min spørre moren sin om hva som vil skje med ”Chucks” om de sender ham hjem. Vil slemme mennesker drepe ham? Det er tøft å se.

Nordlys har i dag fått tak i «Chuks» på telefon – fra storbyen Laos i Nigeria.

– Jeg har ingen penger, bare noen norske kroner jeg fikk med meg som jeg ikke får vekslet her nede. Jeg fikk ikke ta med meg noe, ingen klær heller. Jeg har bare de klærne jeg reiste i. Jeg har ingenting her, sier «Chuks» til Nordlys.

KJEMPER: «Chuks» er forlovet med Hanne-Marit Johnsen her i Tromsø. Foto: Ronald Johansen