Langrennsmiljøet i Tromsø på seniorsiden har i en rekke år vært dominert av menn. Nå er jentene for alvor i ferd med å komme etter. Tidligere landslagsløper i langrenn kjører egne ukentlige jentetreninger for å få damene på topp.

– For meg er det godt å gi noe tilbake til skimiljøet der jeg gjennom mange år har fått mye hjelp, sier Maria Nysted Grønvoll, som senest for under to år siden deltok i verdenscup i sprint.

– Jeg har det siste året gått et trenerkurs hos Olympiatoppen som jeg nå har fullført. Øktene jeg har med jentene er blant annet spenst- og hurtighetsøkter sier Grønvoll som har egne jentetreninger en gang i uka.

Hun er glad for at fremveksten av voksne skijenter er i full fremmarsj.

– Fra å være ingen seniorjenter for ikke så lenge siden er vi gått til å være en kjempegruppe med hardtsatsende jenter. Jeg tror noen av disse løperne også kan nå lenger enn meg, sier Grønvoll.

– Legger til rette

Hennes engasjement er en del av jenteløftet i det lokale langrennsmiljøet. Blant dem som holder i trådene der er Kjetil Olsen, trener for U-23-laget.

– I jentemiljøet skjer det veldig mye positivt. Skikretsen begynner å legge mer til rette for jentene for at de skal satse. De egne jentetreninger som Maria har betyr mye, og skaper godt miljø og trygghet for jentene, sier Olsen til iTromsø

Han forklarer hvorfor han mener Grønvolls bidrag er ekstra nyttig.

– Maria har en voldsom kompetanse fra sin aktive karriere, samt trenerkurset hun har tatt. I tillegg ser hun ting mannlige trenere kanskje ikke ser. Vi herretrenere klarer ikke å fange opp signaler som en kvinnelig trener kan gjøre, sier Olsen.

NM?

På gårsdagens økt til et delvis snødekt Kjølen på Kvaløya var Grønvoll delvis også med på økta. Men noe comeback for den tidligere suksessfulle langrennsløperen blir det ikke med det første.

– Jeg får trimmet litt innimellom, men det er ikke nok til å gå renn. Dessuten ønsker jeg å følge opp jentene inn mot NM i Tromsø i januar, sier Grønvoll som sist desember ble mamma for lille Agnethe på snart ett år.

– At jeg skal gå NM tviler jeg på nå, men ingenting er helt utelukket, sier hun.