I sommer ble multitalentet fra Tromsø nordisk mester i kappgang. Nå løftes han fram som neste generasjon norske OL-håp. Derfor kan han havne i kjøleskapet ditt på melkepakken neste sommer.

Tirsdag kveld ble han fotografert til å pryde melkekartongene i TINE neste sommer.

– Det blir bare morsomt å stå i kjøleskapet til folk, sier Fredrik Vaeng Røtnes lattermildt om reklameoppdraget.

– En naturlig utøver

Prosjektleder for TINE-stafetten Kirsti Tomassen har sammen med Veslemøy Hausken Sjöquist (ansvarlig for juniorlandslaget og talentutvikling i friidrettsforbundet) plukket ut ett til to talenter fra hver landsdel.

– Vi fikk beskjed fra TINE om å plukke ut de beste talentene for OL-deltakelse, ikke i Rio, men til OL i 2020, forteller Tomassen.

– Da var Fredrik en naturlig utøver fra nord til å ha på melkekartongen, slår hun fast.

Glad i melk

Oppdraget passer perfekt for 19-åringen, som hele livet har vært glad i melk.

– Det har jeg bestandig vært. Det var litt morsomt da jeg fikk mailen om at de ville ha meg på melkepakken. Venner av familien himler med øynene når jeg henter ut fire liter med melk fra kjøleskapet på butikken, sier 19-åringen.

– Får du noe igjen for oppdraget?

– Det et lite honorar for dette, som jeg for så vidt hadde håpet skulle være noen melkeprodukter. Men jeg har funnet ut at det dekker et årsforbruk med fem liter melk i uka, så det er nok i massevis, sier Røtnes – som til daglig er bachelorstudent i matematikk ved UiT.

Tilsagn om stipend

Hans resultater som elev, og særlig innen matematikk, har samtidig sikret han en annen spennende mulighet.

I september kunngjorde Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig at de gjennom Aker vil tilby norske toppstudenter stipend for å studere ved verdens ledende universiteter.

Ordningen begrenser seg til 20 norske elever i året. Nå har Røtnes fått tilsagn om stipend fra ordningen, dersom han kommer inn på en av skolene.

– Jeg vurderer foreløpig Cambridge, MIT (Massachusetts Insitute of Technology), Harvard eller Stanford. Men jeg får ikke vite om jeg kommer inn der før til våren, understreker Røtnes.

Stipendets størrelse gis ut fra behov for å unngå at elever skal måtte ta opp studielån. Det vil gi 19-åringen mulighet til å fortsette toppsatsingen på idrett også i kombinasjon med toppstudier i utlandet.

– Da tar jeg satsingen med meg i bagasjen. Jeg kjører hardt på to fronter. Det er også slik at jeg trives godt med å gjøre begge deler. Jeg kunne vanskelig å ha forestilt meg å gjøre det ene uten det andre, sier han.

Satser på kappgang

I sommer slettet Fredrik Vaeng Røtnes den 42 år gamle juniorrekorden til Jim Johansen på 3.000 meter.

Men det blir etter alle solemerker kappgang, og ikke løping, som Røtnes vil satse på som senior.

Neste målsetting er verdenscup i Australia i mai neste år.

– Det i kappgang jeg ser størst mulighet til å hevde meg og kvalifisere meg til internasjonale mesterskap. Det er der jeg ser størst mulighet og det jeg trives best med å gjøre, sier Fredrik Vaeng Røtnes.

MULTITALENT: Fredrik Vaeng Røtnes utmerker seg både på idrettsbanen og på skolebenken. Foto: Tobias Stein Eilertsen