I dag presenterte Dag Johansen fra UiT hvordan man ønsker å kartlegge hele hverdagen til nærmere 100 idrettstalenter som er NTG-elever på Alfheim.

– Det er en historisk dag, slo TILs sportssjef Svein-Morten Johansen fast i innledningen om forskningen man vil gjøre gjennom grundig kartlegging av hele døgnet til unge idrettsutøvere i byen.

Likt landslaget

Corpore Sano har også jobbet tett opp mot A-landslaget i fotball med samme teknologi.

Via app loggføres søvn og en rekke parameter tilknyttet trening og restitusjon.

– Nå har vi i tillegg med kosthold, dit har vi ikke kommet med landslaget helt ennå, sier Dag Johansen med et smil.

Han påpeker at dette handler om «24-timersutøveren» og få et totalbilde for utøveren.

– Et bra verktøy

Det er frivillig for idrettselevene om de vil delta i prosjektet, og elever under 18 år trenger også foreldrenes samtykke for å kunne delta i forskningen.

Men flere er klare for å rapportere inn på daglig basis.

– Det høres ut som et bra verktøy vi kan bruke i treningshverdagen. Det er noe vi er veldig interesssert i, sier TIL-junior Henrik Carlyle.

– Det virker veldig interessant. Det ble presentert veldig fint. Jeg er spent på hvordan det blir for individuell idrett. Vi har en treningsdagbok fra Olympiatoppen vi bruker, men den har ikke like mange detaljer, sier skiløpet Ingvild Ofstad.

– Kan dere hente ut noe av dette?

– Jeg tror det er veldig viktig. Klarer man å hente marginer nå i ung alder og legge seg til gode rutiner på for eksempel søvn og kosthold, så tar man det med seg, mener Carlyle.

Snarlige svar

– Tror du man vil se synlige resultater for idrettstalenter som tar dette i bruk, Dag Johansen?

– En av de viktige effektene er nok at man ser at det fineste maskineriet du kommer til å eie gjennom livet er din egen kropp. Uansett hvor fantastisk miljø du har rundt deg, så er det du som eier maskineriet.

Han forteller at utøverne vil få de første svarene i løpet av få uker.

Det gleder friidrettsutøver Heine Goos Elvevold, som er sprinter, seg til:

– I sprint er det veldig mye skader, så vi får se om vi kan få ned det med dette prosjektet.

Vil ivareta personvern

Håvard Johansen, førsteamunesis med spesialfelt på datasikkerhet, er involvert i prosjektet. Det gjør at Dag Johansen kan komme med følgende forsikring:

– Vi vil være i forkant av personvernproblematikk slik at utøveren og enkeltindividet ivaretas på en best mulig måte.

Også Senja-skiløper og NTG-elev Synne Arnesen (18) er positiv.

– Du får kvalitetssikret det du gjør med dette. Det er det vi er ute etter vi som satser. I langrenn er det mange som satser og alle vil bli best. Hvis vi får dette og vi henter ut det lille ekstra, så er ingenting bedre, sier hun.