TROMSDALSHALLEN: Sebastian Henriksen og Tora Sundelin legger ned nærmere ti timer i frivillig arbeid i uka, som trenere og i styreverv i idrettslag.

I går kom en fin anerkjennelse for bidragene:

Sebastian Henriksen fikk som den utkårede ildsjelen i Troms fylke bære OL-ilden videre fra Tromsø, mens Tora Sundelin var en av tre ildsjeler som var fakkelbærer.

– Det var utrolig stas. Det var nok en gang i livet man får mulighet til å tenne den olympiske ilden her i Tromsø. Det var kjempeartig, sier Henriksen og konstaterte:

– Det er også en kjempemotivasjon til å være med videre. Dette kan jeg leve lenge på.

LES OGSÅ: - Har du ikke anlegg, blir du ikke best

Skryt fra legende

Som trener for grupper for femåringer og innvandrere i Tromsø Svømmeklubb er han trener seks-syv timer i uka.

I tillegg kommer styreverv i Tromsø Idrettsråd og Kvaløya Sportsklubb.

– Det er en del av hverdagen, og jeg trives godt med det. Jeg får være sammen med flinke folk, og trives godt med å både være ute i feltet og være med i styrer, sier Henriksen.

Tora Sundelin legger ned en tilsvarende innsats for Tromsø Turnforening, der hun selv begynte som treåring.

Hun er hovedtrener for fire grupper i turnforeningen, og hjelper til i planleggingen rundt tre andre grupper. I tillegg sitter hun som ungdomsrepresentant i klubbens styre.

Takk fra Aamodt

En av tidenes norske idrettsutøvere, Kjetil André Aamodt, var med på arrangementet i går. Han hyller engasjementet til de unge ildsjelene.

– Jeg må rette en takk til Tora og Sebastian som stiller opp for idretten og allerede gir tilbake. Idretten er helt avhengig av frivillighet, sier Aamodt.

Han ser lyst på fremtiden for en norsk idrett tuftet på ildsjeler og dugnadsånd.

– Jeg har vært litt bekymret på en måte. Men når man er ute og møte ungdommer, så føler jeg ungdommen takler den nye digitale hverdagen samtidig som de tar vare på hverandre. Så jeg er veldig positiv optimist i forhold til norsk ungdom og ildsjelene. Det er masse flott ungdom der ute som faktisk ønsker å bidra og tenker på mer enn sine egne ambisjoner og behov, sier alpintlegenden.

LES OGSÅ: Tora (17) tatt ut til Ungdoms-OL

Vil gi samme mulighet

Slik forklarer de unge idrettsildsjelene engasjementet sitt for idretten:

– Jeg elsker sporten. Nå før jul hadde vi en ekstratrening for åtteåringer, hvor 24 stykker møtte opp. I en pause hvor vi snakket sa nesten alle sa at de ville bli turntrener når de blir stor. Det er slike ting som gjør det verdt, at man kan inspirere dem og gi dem en kjempegod idrettsopplevelse, som man har hatt selv også, sier Sundelin.

– Det handler om å gi barn og unge samme muligheten som jeg fikk til å være med i idretten. Det er de små øyeblikkene når man møter dem på butikken, og de kjenner deg igjen og man får en klem. Det gir meg så mye igjen, sier Henriksen.

OL-ILDEN: Sebastian Henriksen bærer OL-ilden videre i Tromsø, sammen med fakkelbærere fra fylket. Foto: Cathrine Dokken