Lørdag er det klart for seminaret "Det è plass te alle" på Scandic Ishavshotell i Tromsø, hvor tematikken er inkludering i idrettten.

Blant foredragsholderne er Mohammed Ahamed, mye bedre kjent som fotballspilleren "Mo". Han holder foredraget "Mamma størst i verden".

- Mamma tok meg med på fotballtrening. Idretten var der man lærte de sosiale kodene og normene man har i Norge, forklarer Mo om inngangen på foredraget.

- Det er mange skjulte normer man har i Norge. For oss var idretten en måte å bli integrert raskere, legger han til.

Kjempesuksess

Som toåring kom han til Norge fra Somalia. Noen få år senere var han et fotballtalent det ble snakket om Kroken og Tromsdalen.

28 år senere har "Mo" tatt bronse og sølv i eliteserien med TIL, og fått heltestatus i Tromsdalen etter mange år i TUIL.

I høst ventet en ny oppgave. "Mo" ble den første aktivitetsguiden til Tromsø Idrettsråd, som skal legge til rette for at barn og ungdom kommer inn i idrettslag.

Han, og etterhvert fem andre aktivitetsguider med ulik kulturell bakgrunn, følger opp enkeltpersoners første små steg inn i idrettsmiljøer. Det har mildt sagt blitt en suksess.

- Målet var at 30 til 40 skulle bruke tilbudet i løpet av det første året. Etter et halvt år har vi 80 unger inne, venteliste og må doble antall aktivitetsguider fra seks til 12, forteller Britt Leandersen i Tromsø Idrettsråd.

Fant studieretning

Med sin nye jobb for Tromsø Idrettsråd fant også "Mo" sin nye studieretning. I høst begynte han på sosiologi-studier.

- Dette er noe jeg har lyst til å jobbe med. Mennesker og integrering. Det ser jeg at brenner skikkelig for. Jeg har en fot i begge verdener, sier "Mo".

I Tromsø Idrettsråd er man glad for å ha en slik profil med på laget.

- Det er fantastisk. "Mo" er litt spesiell. Som idrettsprofil har man et spesielt ansvar for å fronte de målene idretten har utover prestasjoner, roser Britt Leandersen.

Hjalp mamma også

Mos mamma Fatuma Hersi Warsame langpendler i dag mellom familie i Tromsø, Oslo og Somalia. For tiden er hun sørpå igjen. Også for henne hadde idretten stor verdi, mener 30-åringen.

- For mamma som fikk seg jobb etterhvert så betød det mye at jeg drev med fotball. Hun fikk et nettverk her mye raskere av den grunn tror jeg, sier han.

Britt Leandersen mener Fatuma selv var et potensielt fotballtalent. I dag håper hun slike spillere fanges opp tidlig.

- Det var mammaen som lærte Mo fotball. Hun var veldig god og kunne sikkert kommet langt med andre forutsetninger, sier Leandersen.

"Mo" er ikke spesielt nervøs for sin debut som foredragsholder.

- Det blir noe nytt for meg. Men det er bare å snakke som det er. Det er litt flere folk. Det er det eneste, sier Mohammed Ahamed.