1. Lettest med buss

Buss - eller dersom man bor lokalt, til fots eller med sykkel, er beste måte å komme seg til NM-stadion på. Rute 42 går i utvidet versjon fra Sjøgata i sentrum til Storelva, utover hele dagen.- Så må man ha forhåndsbestilt billett eller ha kontanter på bussen, understreker NM-sjef Roger Fagerheim.Må man kjøre privatbil til stadion er man nesten avhengig av gode kontakter lokalt.- Man kommer seg bare til avkjøringen opp hit fra fylkesveien. Må man ta privatbil må man i så fall alliere seg med venner eller kjente i området og gå opp hit, sier Fagerheim.

2. Gratis ute i løypene

Det er lov - og gratis - å ta seg ut langs løypetraseen i NM. Området hvor man må kjøpe inngangsbillett er inne på stadion og ved skibrua.- Det vil være løypevakter som anviser hvor man ikke kan bevege seg, sier Fagerheim.

3. Lov å grille

Det går helt fint å grille ute langs løypene, bekrefter Roger Fagerheim.

4. Lua kan være inngangsbillett

Inngangsprisen for NM dersom man ønsker å se skistjernene på nært hold i målområdet er 100 kroner per dag for torsdag og fredag, og 150 kroner per dag på lørdag og søndag. Men NM-lua koster 399 kroner og gir adgang til hele mesterskapet.

Den vil i tillegg falle i pris etterhvert som færre konkurransedager gjenstår.

- Den pris går litt nedover fra dag til dag, sier Roger Fagerheim.

5. Medaljeseremoni like etter

Det er blomsterseremoni på stadion. Medaljeseremonien blir i Storelvahallen så fort løperne har fått gjort unna nødvendige dopingkontroller og intervjuer.

- Den går så fort som mulig der det er praktisk mulig, sier NM-sjefen.

6. Toaletter på stadion, skauen langs løypa...

På stadion er det toalett langs veien mellom Storelvahallen og stadion. Det er også toaletter ved kafeene.

Ute i løypene er det naturligvis gammel modell som gjelder.

- Da får man gå litt opp i skogen, som det er tradisjon for å få til, sier Roger Fagerheim.

7. Planlegg gjerne en lang dag

Den totale busskapasiteten er på cirka 1.000 publikummere i timen. Dersom de forventede 4.000-5.000 tilskuerne kommer til helgens øvelser, vil det trolig ta et par timer å ta unna alt bussbehovet.

Blant annet derfor holder kafeene åpent i flere timer utover ettermiddagen.

- Jeg anbefaler at folk planlegger å bruke litt tid og ikke forte seg hjem. Kanskje kan man spise etter løpene, foreslår Roger Fagerheim.

IDYLLISK: Strålende vær på første distanse på Storelva. Foto: Øyvind Sivertsen
LUEBILLETT: Øystein Barth-Heyerdahl, Daniel Akselsen (WiTo), Linda På Kroken og Roger Fagerheim er klar til å pynte "hele byen" i NM-lua. Foto: Lars Eidissen