I går kveld ble det kunngjort at Therese Johaug og Heidi Weng reiser hjem fra NM etter èn konkurransedag i NM.

- Det er ikke noe poeng å arrangere NM hvis ikke de beste går, sier Odd-Bjørn Hjelmeset til TV 2, kanalen hvor han selv er langrennsekspert.

På NRKs NM-sending fulgte deres langrennsekspert Fredrik Aukland opp med like nådeløs kritikk.

- Jeg synes det er veldig trist. Slik jeg ser det er dette snakk om prioritering. I en mesterskapsfrisesong bør løperne stille på mer enn en øvelse. Det synes jeg er helt selvsagt, sier Aukland.

Oppfylte kun minstekravet

Landslagsløpere er i sin avtale med skiforbundet kontraktsfestet til å stille på én øvelse under NM på ski.

Verdenscupens beste på herresiden, Martin Johnsrud Sundby, og altså de to beste på damesiden reiser hjem etter å ha gjennomført minimumskravet i NM.

Forklaringen på at Weng og Johaug reiser hjem var at duoen var slitne og ville restituere seg til de neste konkurransene i verdenscupen. Martin Johnsrud Sundby oppga "tiltagende irritasjon i luftveiene" for at han ikke stilte på gårsdagens sprint, som i utgangspunktet planlagt.

-NM er ekstremt viktig for arrangør, publikum og andre deltakere. Da synes jeg det er beklagelig at to av de desidert best trente stjernene ikke kan være med på mer enn ett renn, fortsetter Hjelmeset til egen kanal.

- Man skal ikke undervurdere viktigheten for NM med tanke på de frivillige, over 600 i Tromsø, og andre løperes mulighet til å måle seg mot de beste, sier Fredrik Aukland til NRK.

Kritiserer Løfshus

Hjelmeset mener landslagssjef Vidar Løfshus havner i et dårlig lys av forfallene.

- Jeg mener Løfshus burde gått hardere til verks og sagt at de måtte gå. Det burde han gjort for arrangøren sin del, sier Hjelmeset i TV 2-saken.

Landslagssjefen svarer på kritikken i TV 2-saken.

– Nå har både Heidi og Therese gått løp i NM. Jeg var ikke der selv da de tok avgjørelsen, men de var i hvert fall veldig, veldig lei seg. Det var ikke en lett avgjørelse å ta. De ville helst gå. De har selv vært kalv med ønske om å konkurrere med de aller beste. Det er bare å beklage for de som skal se på TV i morgen og overfor arrangøren. Vi kommer sterkt tilbake, sier Løfshus.

REISTE HJEM: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Heidi Weng sikret gull på sprinten fredag. Deretter trakk hun seg fra ski-NM sammen med Therese Johaug. Begge er slitne og trenger hvile før de kommende verdenscuprennene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
TV 2-EKSPERT: Odd-Bjørn Hjelmeset (til v.) under OL i Sotsji. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)