- Det var sykt at vi fortsatt kjempet om tredjeplassen. Jeg vet at Marit har vært syk og slitt med formen, og hun var ikke langt bak Barbro Kvåle, sier Berthe Svenkerud, som gikk sitt livs løp da hun gikk andre etappe.

- Løp inn i kongetribunen

- Det er en kjempeseier for oss. Jeg dro på meg mange gule kort i løypa og løp inn i kongetribunen for å heie på Marit, sier Silje Theodorsen og ler.

For det ble et drama uten sidestykke. Silje Theodorsen startet som nummer 21, og fikk en helvetes jobb ut fra start. Men hun staket hjemmelaget opp til en andreplass – på blanke ski.

- Det var dritartig. Jeg var så gira at jeg ikke kjente at jeg var sliten. Nå kjenner jeg det i ”spaghetti-armene”; det var nok få som trodde jeg skulle stake, sier Silje Theodorsen.

Berthe Svenkerud gikk først forbi Varden og var i teten i en periode, men klarte ikke å holde følge med Fanny Horn Birkeland fra Heming. Marit Robertsen ble sendt ut som nummer to.

Robertsen hadde ikke mulighet på å følge Marthe Kristoffersen fra Varden, men holdt tredjeplassen helt til oppløpet.

Fikk trøst etter målgang

Hun passerte målstreken som nummer fire. Og ble liggende utrøstelig i målområdet.

- Jeg var stokk stiv da vi rundet haugen. Jeg kjempet alt jeg hadde, men det holdt akkurat ikke. Jeg bantes skikkelig høyt da Barbro kom, og håper ingen hørte det, sier Robertsen.

- Men herregud, vi er nummer fire på hjemmebane, sier hun med et stort smil.

Stolt som en hane

Før mesterskapet sa Silje Theodorsen til iTromsø at hun følte hun gikk for hele byen. Og NM på hjemmebane har stått til forventningene – og vel så det.

- Det har vært helt rått. Alle som har lagt ned innsatsen, og at det blir så vellykket. Jeg var aldri i tvil om det, men det har vært folk som har vært her fra seks hver morgen. De har fått mye skryt, og jeg føyer meg i rekken. Det har vært et fantastisk arrangement, og jeg håper Tromsø får større oppgaver, sier Theodorsen.

­- Det var helt sykt. Jeg hadde gåsehud da jeg gikk. Det er så artig og jeg er så stolt, sier Robertsen.

Silje Theodorsen (til venstre), vinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen (i grønt) og Berthe Svenkerud (i rødt) trøster Marit Robertsen (liggende) etter at hun tapte spurten om bronsen i stafetten. Foto: Daniel Lilleeng