Ingen i Tromsø svømmer raskere enn Adam Ismael Wenham. 18-åringen pådro seg en hjerneskade etter en bilulykke som spedbarn, som gjør at han konkurrerer i S14-klassen for psykisk utviklingshemmede.

I helgen kan han ha sikret plass i Paralympics med fenomenale løp.

- Han senket persen fra 1,11,90 til 1,09,31 på OL-øvelsen 100 meter bryst. Med det kan det se ut som at Adam sikrer Norge en ekstra plass i Paralympics, som han da får, sier trener André Eide.

Tromsøs raskeste

I helgens stevne i Kristiansand satte han samtidig en solid pers på 200 meter bryst med tiden 2.30,71 - kun ett sekund fra verdensrekorden på distansen.

- Det var vi ikke klar over da, vi så bare at det gikk fryktelig fort, sier Eide.

De råsterke tidene gjør at Wenham nå er topp-10 i Norge blant funksjonsfriske med sine tider, og den raskeste svømmeren i hjembyen Tromsø - uansett funksjonsnivå.

- I løpet av ett år, halvannet tror jeg han kan ta medalje i klassen for funksjonsfriske i NM, spår treneren.

Han utdyper:

- Der andre kanskje begynner å klage på vondt i skuldra eller går lei, er han bare en maskin. Han følger bare rutinene sine. Han lar seg ikke påvirke noe, sier André Eide.

- Utrolig fremgang

Pappa Andrew Wenham følger opp sønnen på heltid i hverdagen. Han forteller at svømmesporten betyr "alt" for Adam.

- Han har hatt en slik fremgang at det er utrolig. De siste seks månedene har han trent hardt med NTG, sier pappa Wenham.

Han tror sønnen har alle forutsetning for å ta nye kjempejafs i bassengen - og nærme seg Norges desidert beste funksjonsfriske svømmere.

- Han har ikke noen jobb. Sporten er jobben hans. Sporten har gitt han noe i livet hans. Han ser ut til å være den rette personen, med den rette kroppen og den rette innstilling til å gjøre dette, sier Andrew Wenham.

Enorm oppladning

15. februar får Adam Ismael Wenham svar på om han blir tatt ut til Paralympics. Han har uansett levert sin siste søknad.

Dersom det blir Rio-tur, tror Eide at eleven kan kjempe om edelt metall der.

- Han er nummer syv på rankingen på 100 meter bryst nå, men det er bare ett sekund opp til 2.- og 3.-plass. I helgen forbedret han med drøyt 2,5 sekunder, så kanskje kan han ta ett ekstra og kjempe om medalje.

En solid oppladning venter for Wenham skulle det bli Rio-tur.

- Da blir det 10 til 16 uker med samlinger i forkant. Det blir høydeopphold og trening på langbane, rettet inn mot Paralympics, sier André Eide.

FAMILIE: Adam Ismael Wenham (til venstre), her i Glasgow med søsknene Jakob, Khadida, Shahida og Suliman. Foto: Privat