Søndag gikk norgesmesterskapet i reinkappkjøring av stabelen for 12. gang i Tromsø. I seniorklassen hadde totalt åtte rein og kusker kvalifisert seg, men til slutt ble det nok en gang Nils Kai Ante Anti (25) fra Karasjok med reinen «Ingrid Loustat» som trakk det lengste strået. Dette klarte at han kun fire hundredeler foran andreplassen.

– Det er utrolig artig å vinne her. Det var veldig jevnt på slutten, men da vi passerte målstreken, visste jeg at jeg hadde vunnet, sier Anti til iTromsø rett etter målpasseringen.

Vinnertiden ble på 16.65, mens John Inge Eira og reinen Suiva tok andreplassen med tiden 16.69 – utrolige fire hundredeler bak.

– Utrolig rask

Anti har drevet med reinkappkjøring i en årrekke, og i år ble tredje gang han gikk seirende ut av mesterskapet.

– Det blir en del trening av balanse på ski og slikt. Hvor mye jeg kjører bak reinen varierer, men jeg deltar i løp jevnlig. Både i Finland, Norge og Sverige, sier han.

Anti og Ingrid Loustat vant den prestisjetunge konkurransen i fjor også, og Anti forteller at søndagens seier ikke var helt uventet.

– Det er klart at man har forventninger når man har med samme rein som jeg vant med i fjor. «Ingrid Loustat» er en utrolig god og rask rein med mye erfaring, sier den talentfulle kusken.

Kom seg ikke fra start

Tradisjonen tro ble det også i år satt opp en gjesteklasse der mer uerfarne reinkusker fikk prøve seg. I år var hotelldirektørene Øyvind Alapnes og Poul-Henrik Remmer, banksjef i Sparebanken Nord-Norge, Lars Nymo Trulsen, og TIL-spiller Mikael Norø Ingebrigtsen i ilden.

– Det er artig at de stiller opp, selv om bare to av de kom seg i mål, sier Nils I. Hætta, arrangør og daglig leder i MSM.

Hætta refererer da til Alapnes og Nymo Trulsen som mistet grepet om tøylene og ble stående igjen på startstreken.

– Artig idrettsgrein

Mange hadde tatt turen til søndagens mesterskap, og Hætta forteller at de var strålende fornøyd med årets arrangement.

– Vi er storfornøyde, både med lørdagens NM i lassokasting og søndagens arrangement. Det har vært glimrende oppmøte og stemning, og jeg har inntrykk av at folk synes dette er en artig idrettsgrein, sier han.

Vil vise mangfold

MSM-stiftelsen koordinerer samisk uke i Tromsø, og ifølge Hætta er målet med uken å vise mangfold av samisk kultur.

– Målet vi som arrangører har er å vise hele spekteret av samisk kultur, ikke bare i form av det idrettslige i dag, men også med konserter og lignende i løpet av uken, forteller han.

Seierherren: Nils Kai Ante Anti (25) stakk av med seieren i seniorklassen for tredje gang.
Hotelldirektører: Øyvind Alapnes måtte gi tapt fra start i gjesteklassen. Poul-Henrik Remmer fullførte derimot i fin stil.
Folkefest: Mange hadde tatt turen til Storgata, og det var trangt om plassen rundt NM-løypen.