GRØNNÅSEN: Sist helg ble 21-åringen nordisk mester i styrkeløft - uten konkurranse i juniorklassen.

De 500 kiloene hun løftet totalt på tre ganger tre knebøy, benkpress og markløft, er kun ti kilo unna EM-kravet.

– Det går nesten på liv og død av og til. Både for å trene på toleranse og fordi du får ut så ekstremt mye når du får lov til å løfte tungt, sier psykologistudenten ved Universitet i Tromsø til iTromsø.

Spiser ikke kjøtt

Hun føler hun samtidig har motbevist enkelte skeptikere med sitt kostholdsvalg. Som 15-åring sluttet hun å spise kjøtt, og ble pescetarianer. Det vil si at hun spiser fisk, men ikke kjøtt.

– Mange tenker at man må spise masse proteinrikt kjøtt for å drive med styrkeløft, men jeg er jo et bevis på det motsatte, sier Fossbakk med et smil.

Men fremgangen har ikke kommet gratis for 21-åringen, etter at hun begynte med vektløfting for snaut tre år siden.

– Det blir bortimot tre timer med trening hver dag, forteller hun.

Populær

Når iTromsø besøker henne på «hjemmebane» på styrkerommet på Kraft, er det mange lagkamerater i rommet. Også flere andre kvinner.

– I dag vises damene veldig bra. Jeg synes det er råstilig at vi har klart å få så mange kvinner inn. Det har vært ganske mannsdominert og kan være litt trangsynt. Jeg tror de har godt å bli røsket litt i, sier Fossbakk med et smil.

For klubben betyr det mye å få en utøver opp i den desiderte norgestoppen.

– Det er artig for miljøet at vi nordfra kan komme og gjøre det skarpt. For som i de fleste andre idretter så oppleves det at miljøet er sørpå, sier trener og leder i TSI Styrkeløft, Maximillian Hansen.

Jakter VM-krav

Med en personlig rekord i favorittøvelsen benkpress på 140 kilo er Kine Helene Kristensen Fossbakk allerede klar for VM i Danmark i den øvelsen.

Men det store målet er å klare EM- og VM-kravet i styrkeløft på henholdsvis 510 og 535 kilo.

– Det er absolutt realistisk. Vi hadde trodd det skulle vært unnagjort allerede, men av og til blir det stang ut. Potensialet for VM og EM er der, der har vi sett for lenge siden, sier trener og leder i TSI Styrkeløft, Maximillian Hansen.

Rekorddrøm

I Norge er Hildeborg Hugdal (32) målestokken langt der fremme. Hun har verdensrekorden for senior på råsterke 227 kilo. Men som junior har Fossbakk allerede passert Hugdals bestenotering på 130 kilo.

På sikt ønsker 21-åringen, som opprinnelig er fra Fjelldal utenfor Harstad, å true den rekorden.

– Det er fortsatt mulig å ta store steg. Forhåpentligvis kan jeg løfte opp mot 220 kilo selv en dag, og det hadde vært veldig artig å passere den rekorden, sier hun med et smil.

LØFTER TUNGT: Kine Helene Kristensen Fossbakk i TSI er i norgestoppen i sin klasse - nå ser hun frem til å kvalifisere seg til EM og VM. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø