På mandag kunngjorde byrådsleder Kristin Røymo (Ap) at «omkampenes tid er forbi» og bygging av badeland på Templarheimen kan starte så tidlig som i april.

For Tromsø Skiklubb Langrenn og Tromsø Skiskytterlag, med tilsammen 360 medlemmer og en posisjon som Nord-Norges største innen begge idretter, betyr det et dramatisk inngrep i deres stadionanlegg:

– Anlegget blir verdiløst for skiskyttere og for langrenn. Det er konsekvensen av det som ble vedtatt i går, sier leder av Tromsø Skiklubb Langrenn, Erlend Sundstrøm.

– Uvirkelig rekkefølge

Hans synspunkt understøttes av kommunens egen konsekvensutredning.

«Skikonkurranser vil ikke kunne gjennomføres som i dag og ski vil få svært vanskelige forhold. Skiskyting vil ikke kunne opprettholdes, anlegget vil ikke fungere,» står det i rapporten.

Når onsdagsrenn, Tromsø Skimaraton og et stort antall kretsrenn arrangeres på samme stadion, tas hele dagens anlegg i bruk.

– Det som er så uvirkelig her er at rekkefølgen er helt feil. Man kan ikke etablere et anlegg oppå et eksisterende idrettsanlegg uten å først flytte anlegget som hele tiden har vært der, fortsetter sier Sundstrøm.

Har bruksavtale

Sundstrøm understreker at skiklubben per i dag har en «evigvarende» avtale om bruksrett til skistadion.

– Vi er en part på Templarheimen. Vi har leieavtaler med kommunen og rettigheter til bruk av området. Men vi har ikke blitt hørt i det hele tatt.

Han har ingen tro på at skistadion kan flyttes videre ut i Tromsømarka fra Templarheimen.

– Det vil kreve ny reguleringsplan, og store inngrep i Tromsømarka.

Dermed peker skiklubb-lederen på det planlagte nye skistadion i Grønnåsen som «eneste farbare vei» for en løsning dersom badeland legges slik planen er i dag.

Skjønner fortvilelsen

Kristin Røymo sier til iTromsø at hun forstår at skiidretten blir fortvilt når det bygges på anlegget de har i dag.

– Tromsøya er spesielt fordi det bor så vanvittig mye folk her. Det brukes som transportåre. Det vil være en av de prioriterte oppgavene for Tromsø kommune å arbeide tett med skiklubben. Slik at vi får løsninger for Templarheimen og eller Grønnåsen.

Men:

– Det som er viktig å huske på når det kommer til Templarheimen, er at idretten har hatt et tett samarbeid med kommunen for å sikre rekkefølgen på anleggene som skal utvikles. Der har idretten vært veldig tydelig, sier Røymo og fortsetter:

– Det vil ikke være mulig for å oss å utsette beslutningen om Templarheimen fordi skiidretten ikke er ferdig med sine planer og finansiering for anlegg i Grønnåsen, sier byrådslederen.

– Kommunens ansvar

Til det kontrer Sundstrøm:

– Når vi får et anlegg bygd på vårt nåværende anlegg, mener vi det er kommunens ansvar å sørge for at vi først får på plass et godt nytt anlegg. Vi har levert inn komplett forslag på reguleringsplan for Grønnåsen, men vi må avvente normal saksbehandling og høringsfrister. Hvis planen blir godkjent kan det ta flere år til realisering hvis vi må løse det på egenhånd slik det legges opp til nå. Det aksepterer vi ikke.

– Burde kommunen tatt ansvar for at skiklubben hadde nytt anlegg på plass, før dere bygger på deres nåværende, Kristin Røymo?

– Grønnåsen stadion burde ha vært oppe og gått allerede nåværende vinter. Men det er ikke mulig å få det til. Det jobbes veldig godt med den reguleringsplanen som nå er under utarbeidelse for Grønnåsen. Hvis vi nå skulle utsatt byggingen av Templarheimen så koster det oss fort like mye som å bygge en ny skistadion, så jeg tror ikke vi skal gå dit, sier Røymo.

Skuffet over idrettsrådet

Erlend Sundstrøm er også skuffet over manglende støtte fra Tromsø Idrettsråd. Han påpeker at Tromsøbadet først og fremst er et kommersielt anlegg, med 50-metersbasseng til idretten som en liten del av totalpakken.

- Tromsø Idrettsråd skal være et talsrør for hele idretten i Tromsø. De har ikke gått ut med ett ord for å gi skiskyting og langrenn støtte i denne prosessen, hvor vi har blitt fullstendig overkjørt av kommunen.

Leder i Tromsø Idrettsråd, Odd Harald Eriksen, svarer slik på kritikken:

- Jeg vil ikke ta den diskusjonen i media. Vi har avtalt et møte med skiklubben i morgen. Vi har sagt tydelig at vi ønsker å bidra til en løsning for skiklubben både på kort og lang sikt. Det er det vi skal diskutere på møtet. Så tar vi det derfra, sier Eriksen.

- Føler du deg trygg på at skiidretten på Tromsøya har brukbare fasiliterer også neste sesong?

- Det er en av de tingene vi får se på. Foreløpig kan jeg ikke si noe mer, sier Eriksen.

SKISTADION. Et flyfoto av Tromsø Skistadion, slik det ligger i dag. Snart vil det bygges badeland på området. Foto: Ronald Johansen
SNART BADELAND: Jens Ingvald Olsen (Rødt), Kristin Røymo (Ap) og Gunhild Johansen (SV) på ski- og skytterstadion presenterer planene for nytt badeland. Foto: Trond Tomassen