Regnskapene for TIL Fotball AS og TIL Holding AS ble i dag sendt ut til aksjonærer i selskapene som grunnlag for generalforsamlingen onsdag 9. mars, melder TIL i en pressemelding.

Flere årsaker til underskuddet

Ifølge fotballklubben hadde TIL Fotball AS en omsetning på 53,6 millioner kroner i 2015 og fikk et underskudd på 5,9 millioner kroner.

- De viktigste årsakene til underskuddet er svikt i tilskuertallet i forhold til budsjett, tidlig exit fra cupen og ekstraordinære personalkostnader, opplyses det.

Ifølge styreleder Per Aronsen er de ekstraordinære personalkostnadene en sammensetning av flere forhold.

- Da vi rykket opp fra førstedivisjon, gikk lønningene opp 20 prosent. Der ligger en del av forklaringen. Vi utvidet også spillerbudsjettet i 2015 med 12 millioner kroner til 15 millioner kroner, forklarer Aronsen.

Han medgir også at avslutningen av Steinar Nilsens arbeidsforhold har virket inn på resultatet.

Vil trekke flere tilskuere

Aronsen forteller at klubben, da de lagde budsjettet for 2015, regnet med et publikumsnivå like under det de hadde året før.

- Vi mente at å legge oss under 2014-tallene ville være realistisk, men det slo ikke til. Da vi omsider så den reelle utviklingen i tilskuertall, ble tiltak iverksatt, men det var allerede for sent til å reversere effekten, sier han.

Ifølge styrelederen er besøkstall nettopp en av de tingene som er vanskeligst å ta høyde for i budsjettene, men en ting er klart: Tilskuertallet må opp.

- Vi arbeider derfor nå med et omdømmeprosjekt, hvor vi ser på hva som må til for at det skal være attraktivt å besøke Alfheim, forteller Aronsen.

Undersøkelsen er nå i siste fase, hvor de siste svarene innhentes.

- Så skal resultatene analyseres og settes i system. Når det er gjort, kan vi si noe om hva som må til for å få folk på kamp, sier Aronsen.

Holding gikk i pluss

Bedre gikk det imidlertid i holdingselskapet, som hadde en omsetning på 2,5 millioner kroner og et overskudd på 9,3 millioner kroner.

TIL Holding AS eier 100 prosent av aksjene i TIL Fotball AS.

Det opplyses at egenkapitalen i TIL Fotball AS og TIL Holding AS er på henholdsvis 11,2 millioner kroner og 8,1 millioner kroner, hvor mesteparten skyldes merverdiene knyttet til aksjene i Alfheim Stadion II AS.

- Effekten av aksjene utgjør omtrent 6 millioner kroner i TIL Holding og litt mer i TIL Fotball, opplyser Aronsen.

Styret er ikke fornøyd

- Styret i selskapene er ikke fornøyd med resultatet, men vi kan konstantere at vi samlet sett driver bedre enn i 2014. Sammenlignet med 2014 er det en reduksjon i det konsoliderte underskuddet på vel fem millioner kroner, noe som er halvparten av underskuddet ett år tidligere, sier Aronsen.

- Utsiktene for 2016 og fremover vurderes av styret til å være bra, da merverdien av aksjene i Alfheim Stadion II AS på sikt vil gi gevinst på aksjene TIL eier, og kostnadene knyttet til stadion vil bli vesentlig redusert. Videre vil de gunstige leieavtalene TIL har i Alfheim Arena etter at Trond Mohn ble eier av bygget, bidra til reduserte kostnader og økte inntekter. Klubben er i riktig utvikling mot en styrket økonomi, fortsetter han.

Vil arbeide med å øke inntektene

Ifølge styrelederen vil det fortsatt være viktig for klubben å ha fokus på kostnadsbruken og arbeide med å øke inntektene.

- Det er helt nødvendig å levere positive resultater fremover. For å nå våre mål må vi lykkes med vårt salgsarbeid av sesongkort og kampbilletter, jobbe enda tettere med våre samarbeidspartnere og styrke klubbens stilling i regionen vår. Dette har vi gode forutsetninger for å få til selv om jeg gjerne skulle sett et årsregnskap i pluss allerede nå, sier Aronsen.