Søndag kom de ti medlemmene i Ishud hjem til Tromsø igjen etter å ha vært fire dager i Tyumen, Sibirs største by, for å delta i vintersvømming-VM. Der ble de ifølge talsperson Terje Berntsen en populær attraksjon blant lokalbefolkningen.

– Det var litt rart å komme tilbake igjen til Norge og være helt alminnelige folk. For til tross for at det var 43 nasjoner representert ble vi fra Norge til stadig nevnt på speakeranlegget og folk ville ta bilde med oss hvor enn vi var. Noen av oss ble til og med hanket inn til en vielse der brudeparet ville ta bilde med de eksotiske vintersvømmerne fra Norge, forteller Berntsen til iTromsø.

Iskaldt i Sibir

I tillegg til mindre popularitet har også Ishud kommet hjem til et varmere klima. Under mesterskapet var det nemlig mange minusgrader på dagtid, mens det på nattetid var så kaldt at vannet frøs.

– Det var vel rundt 5–6 minusgrader på dagtid, mens det på nattetid var nede i 14 minusgrader. Dermed måtte konkurransebassenget ryddes for is hver morgen, sier Berntsen, som var imponert av nivået på konkurransen.

– Mange av svømmerne der hadde bedre tider i iskaldt vann, enn noen av de beste norske svømmerne har i varme innebasseng.

Klare for neste år

Til tross for begrenset medaljefangst oppsummerer Berntsen mesterskapet som en stor suksess.

– Vi hadde det fantastisk i Russland, alle våre forventninger ble innfridd og vel så det, sier Berntsen, som deltok for andre gang.

Klubben hans Ishud har deltatt i mesterskapet fire ganger og forbereder seg allerede på å delta en femte gang.

– Det er annonsert at det neste mesterskapet blir i Tallinn i 2018, så vi har allerede begynt å tenke litt på det, konstaterer han.