TROMSØ/BÆRUM: – Han er høyaktuell for Det lille Fredsløpet i Tsjekkia i mai. Da må han prestere i norgescupen i slutten av april – som blir et rent uttaksløp, sier hovedtrener Lars Holm på NTG Bærum.

Tromsø-rytteren vant spurten i juniorklassen i et kermisritt mot belgieren Lukas van Nunen og latvieren Kristaps Pelciers i Zoutleeuw i Belgia.

– Dette er to ryttere som normalt sett er over hans nivå, men han åpnet spurten og kjørte de av hjulet. Han knuste dem rett og slett, sier Holm.

Et kermisritt er en rittype som kun finnes i Belgia og er en slags blanding av kriteriumsløp og en teknisk fellesstart. Mange ser det på det som ritt der gutter blir menn. På 72.8 kilometer hadde han en snittfart på 42,76 kilometer i timen.

Veltet dagen før

– Andreas veltet dagen før og slo seg i hofta og armen. Jeg er litt overrasket at han var såpass modig og tøff, sier Holm.

TV2s ekspert Mads Kaggestad mener seieren vitner om et stort potensial:

– At han vinner et ritt i Belgia er kjempelovende. Der er det normalt tøff konkurranse, og det går fortere enn det gjør i Norge. Det viser at han har bra kapasitet. Det er ikke bare å vinne et sykkelløp. Du må ha evnen til det, og han har knekt den koden. Det er veldig, veldig lovende, absolutt, sier Kaggestad.

– Riktig å flytte

Han mener det var et smart valg å flytte sørover for å kombinere skolegang med sykkelsatsing på NTG Bærum.

– Jeg gikk på NTG selv og flyttet hjemmefra da jeg var 16 år. Etter min mening var det riktig å gjøre det. Det viser at han er sulten og målrettet, og det er en bra skole, sier Kaggestad.

Og har følgende råd til tromsøsyklisten, som nå konkurrerer for Ringerike.

– Det viktigste er å utvikle en solid utholdenhetsbase, samt styrke. Selvfølgelig bør han trene videre på spurt også, men det handler om å få nok kilometer i beina og trening i kroppen og ha noe å bygge videre med som senior der det er rimelig tøff belastning.

Enorm fremgang

Trener Lars Holm forteller om en overraskende stor utvikling i høst og vinter. Andreas har blitt mye mer eksplosiv.

– Det var helt urealistisk at han skulle bli så mye bedre nå. Han «sluker» trening overraskende bra. For vår del handler det om å begrense det litt og ikke legge for mye press og oppgaver på ham. Talentet er utvilsomt stort, sier Holm.

Teknisk har Leknessund en del å jobbe med, noe som egentlig bare gjør syklisten enda mer spennende.

LES OGSÅ: – Kan bli en topprytter

– Han er langt fra det du kan kalle en komplett syklist. Det hjelper utrolig mye å vinne et løp. Det gir ham sikkert kjempeselvtillit, sier Lars Holm.

Andreas Leknessund har i dag norsktentamen og er først tilgjengelig for kommentar i ettermiddag.