TROMSØ/BEERST: Vi begynner med helgens resultat: Tromsø-rytteren vant med hele 43 sekunder foran belgieren Gilles Borra i et kermisritt i Belgia – og tok med det sin andre seier på to helger.

Et kermisritt er en rittype som kun finnes i Belgia og er en slags blanding av kriteriumsløp og en teknisk fellesstart. Mange ser det på det som ritt der gutter blir menn.

LES OGSÅ: Vant ritt i Belgia

– Det er artig når det klaffer på nytt. Da ser man at det ikke var en tilfeldighet første gang, sier Leknessund til iTromsø.

– Denne seieren smakte enda bedre enn den første. Måten han gjorde det på var rett og slett en maktdemonstrasjon, sier hovedtrener Lars Holm på NTG Bærum.

86 i 02-opptak

I rittet stilte world cup-laget til Avia som er det beste juniorlaget i verden. Men Avia-rytter Borra var sjanseløs på slutten.

– Andras var fullstendig overlegen og kjørte fra ham med 43 sekunder på åtte kilometer. Det er rett og slett utrolig, sier Holm.

– Jeg har selvfølgelig fått en god start på sesongen, og kan starte rittene med god selvtillit. Jeg er klar over at jeg holder et brukbart nivå, sier Leknessund litt forsiktig.

Så over til et testresultat som vitner om 16-åringens utrolige kapasitet. I vinter ble han målt til 86 i maksimalt oksygenopptak.

– Det er høyt, men ikke helt vilt. Det er en del langrennsløpere og syklister som har fått like godt resultat, sier Holm.

– Som 16-åringer?

– Nei, mange er det vel ikke. Men det er noen, svarer NTG-treneren.

Imponerer ekspertene

Mads Kaggestad og Truls Hallen mener testresultatet til Andreas Leknessund er oppsiktsvekkende godt.

– Ja, det er ikke så mange som kommer opp dit. Vi har nok hatt noen tilfeller på omtrent dette nivået, sier Hallen – mangeårig fysisk trener og tidligere Olympiatoppen-ansatt.

– De fysiske målingene hans er oppsiktsvekkende gode. Det gir en indikasjon på at han har en enorm motor som det kan bygges videre på, sier tidligere proffsyklist og TV2-ekspert Mads Kaggestad.

Det kan nevnes at proffsyklist Edvald Boasson Hagen som 21-åring ble målt til 86,4 ml/kg i oksygenopptak. Altså omtrent det samme som Leknessund har nå...

– Helt klart. Han bør ha gode fremtidsutsikter for å hevde seg i en kondisjonsidrett som sykkel, sier Hallen, som samtidig peker på at oksygenopptak er en del av helheten.

I sykkel er også watt et viktig begrep – et mål som sier noe om hvor mye kraft som tilføres pedalene.

– Men det er også et visst samsvar mellom watt og og oksygenopptak. Og det at han vinner igjen, viser at det ikke var tilfeldig at han vant sist. Kondisen er det ikke noen problemer med, og tydeligvis får han også kraft ned i pedalene. Det blir spennende å følge ham videre. Kanskje kan Norge få fram en ny toppysklist, og denne gang fra nord. Ingenting hadde vært mer gledelig enn det, sier Mads Kaggestad.

Andreas sier dette om testen:

– Jeg hadde egentlig ikke trodd jeg skulle gjøre det så bra. Det er litt morsomt.

Men:

– Det er bare et tall som ikke sier noe om hvor god du er i sykkel.

– Lureste jeg har gjort

Leknessund har hatt en meget god utvikling siden han flyttet sørover for å gå på NTG Bærum i fjor sommer.

– Det er nok det lureste jeg har gjort hittil i livet, sier han.

– Ingen hjemlengsel?

– Ikke så ofte. Det går veldig fint her nede. Jeg kommer nok hjem en tur til sommeren, sier Andreas Leknessund, som med gode resultater i norgescupen kan få sin juniorlandslagsdebut allerede i neste måned.

– Muligheten for å debutere på landslaget er mer enn stor, sier trener Lars Holm.

IMPONERER: Andreas Leknessund (til venstre) er her i aksjon i et kermisritt for en drøy uke siden.Foto: Karstein Vabø