På mandag feiret Ramfjord UIL 40-årsjubileum. Dagen etter ble banen stengt av fotballkretsen med begrunnelse i at den er helsefarlig. Dette omtalte Nordlys i går.

I en lengre melding på klubbens egen Facebook-side slår RUIL nå fast at 60 barn og unge per dags dato er uten et tilbud innen fotballen, og serverer en skiftlig skyllebøtte mot kommunen.

- Diskriminering

"RUIL har i denne perioden, i likhet med flere andre distriktsidrettslag, blitt neglisjert, holdt for narr og gitt løfter som ikke er overholdt av et samlet politisk miljø i Tromsø kommune. Siste avslag om støtte fra Tromsø kommune er cirka et halvt år gammelt," skriver man i innlegget.

Videre viser man i innlegget til at Tromsø kommune har støttet TIL og TUIL i store prosjekter som ny hall på Bjerkaker og TUIL Arena 2.

"Dette fremstår som bevisst diskriminering av distriktene i kommunen fra politisk hold. Fasiten viser altså at barn og ungdom utenfor "bygrensa" ikke er like viktig, som barna innenfor. Slik bør ikke, og kan ikke aksepteres," står det videre i innlegget som foreløpig er delt 15 ganger.

- Gjør ingenting

Styreleder i Ramfjord UIL, Ørjan Johannensen, har ikke selv forfattet innlegget, men bekreftet til iTromsø at klubben stiller seg bak budskapet.

- Hele klubbens mening er at kommunen bidrar mer enn de gjør nå. For per dags dato ønsker de ikke å gjøre noen ting. Det er en kommunal bane som også brukes av skolen, så det er vanskelig å forstå, sier han.

- Hva gjør dette med fotballsesongen for Ramfjords aldersbestemte lag?

- Vi er i dialog med krets og kommune om løsninger. Vi får se hva som skjer. Det er fortsatt et par uker til seriestart, så vi har en stund på oss til å finne en løsning, sier RUIL-lederen.

Byråd varsler besøk

Idrettsbyråd Brage Sollund Larsen (Ap) forteller til iTromsø at han planlegger et besøk til Ramfjord for å ta forholdene på banen i selvsyn.

- Jeg er egentlig sikker på at jeg finner et ganske dårlig bilde når jeg drar dit. Jeg synes det er trist at en fotballbane er stengt.

- Hva tenker du om den kraftige kritikken fra Ramfjord UIL?

- Det er ikke min jobb å kommentere på hva andre har gjort før eller ikke. Det får være deres oppfatning. Det jeg tenker i kommet i en veldig lei fotballbane med stengt fotballbane, sier Sollund.

- Føler du at de treffer i krikken om at bynære områder prioriteres?

- Det store problemet i Tromsø er at det er for lite idrettsanlegg. Hadde du ringt fra friidrettsmiljøet hadde man sagt at fotballmiljøet ble prioritet. Spør du fotballen, så sier de at de ikke kan trene om vinteren. Det som det egentlig forteller meg er at vi skulle gjerne hatt flere anlegg, i flere idretter og nært der folk bor.

Vil rehabilitere fullstendig

I RUILs planer for å rehabilitere banen, ligger et helt nytt kunstgressdekke inne i planene. Det nåværende dekket fikk de fra Skarphallen, da det ble skiftet ut derfra i 2004.

Den totale kostnadsrammen for rehabiliteringen er estimert til å ligge mellom 7,5 og 10 millioner kroner.

Klubbens A-lag har spilt de siste seks årene inne i byen, nå på Stakkevollan. Målet er å få A-laget også hjem.

- Vi prøvde å spille en 7er-kamp med B-laget der for fire år siden. Da hadde vi ikke lag å stille i neste i kamp, for de fleste hadde skadet seg på dekket, sier senioroppmann Freddy Lange.

Verken han, eller "banemann" Oddvar Evensen var kjent med kraftsalven på Facebook da iTromsø var i kontakt. Evensen maner til god og konstruktiv dialog med kommunen for å løse situasjonen.

Samtidig erkjenner han:

- Det går litt tregt med å få møter og svar fra kommunen på våre henvendelser. Vi har fått innvilget 400.000 kroner fra Sparebank1-fondet, og vi vet at denne type anlegg kan få inntil 3,5 millioner kroner i spillemidler. Men vi må ha flere ting på plass med kommunen hva angår eierforhold og leie.

Ønsker billigere løsning

Brage Larsen Sollund håper på sin side at man kan se på billigere løsninger for å få banen i brukbar stand i første omgang.

- Kommunen har anstrengt økonomi. Vi må se på hva som skal til for å få åpnet den banen. Vi må se om det finnes det løsninger som er lettere å realisere. 7 til 10 millioner kroner er mye penger, sier idrettsbyråden.

FARLIG: Bilder fra Geirfinn Kvalheim i Norges Fotballforbund dokumenterer Ramfjordbanens tilstand. Foto: Geirfinn Kvalheim
- TRIST: Idrettsbyråd Brage Larsen Sollund (Ap) synes det er trist at banen i Ramfjord må stenge, og varslet at han selv vil besøke anlegget snarlig. Foto: Lars Johnsen