ERLING BANGSUNDS PLASS: – Om fire år regner jeg med å være med i OL i Tokyo. Det er det jeg jobber mot. Det er det korteste, langsiktige målet mitt, sier Fredrik Vaeng Røtnes til iTromsø.

– Det korteste?

– Ja, for jeg har ikke sagt at jeg skal ta OL-gull i 2020. Men hvis jeg får god progresjon i treningen kan jeg komme blant topp ti. Men fire år etter det igjen er jeg 28 år. Da er jeg kanskje i mitt livs form. Da håper jeg å være i stand til å ta gull, svarer BUL Tromsø-utøveren.

iTromsø møter kappgjengeren i Tromsø sentrum. Vi merker fort at vi snakker med en utøver litt utenom det vanlige.

– En ting er å sette seg et mål og se om du lykkes med det. Det aller viktigste med å sette seg et mål er at det gir deg en retning å gå i. Om du har som mål å ta gull i OL, begynner du med en gang å tenke: «Hva skal til for å gjøre det? Hvilke forutsetninger må være på plass?» Man starter en utviklingsprosess, utdyper han.

Bachelorgrad

Allerede er Fredrik i norgestoppen i kappgang, selv om han først i fjor bestemte seg for å gå «all in» og satse på idretten.

Men også på skolen har 20-åringen utmerket seg – og i særdeleshet i matematikk. Etter førsteåret på videregående var han ferdig med hele pensumet og dermed kunne han begynne med enkeltemner på universitetet.

– Jeg kunne ikke vente to år med å studere, det ville vært så kjedelig. Derfor spurte jeg om skolen kunne ordne et opplegg med universitetet., forteller han.

Det første halvåret fikk han lov å ta ti studiepoeng, det neste fikk han ta 20. Og så tok han 30 studiepoeng og var fulltidsstudent i tredjeklassen på videregående.

– Det var utrolig artig å få utfolde seg der også, sier Vaeng Røtnes.

Nå – som 20-åring – har han én eksamen igjen før bachelorgraden i matematikk er i boks.

– Mer enn nok tid

Han synes ikke det er vanskelig å få tid til tung idrettssatsing samtidig som han jobber med relativt tøffe studier.

– Hvis du teller opp hvor mange timer du har, finner du egentlig ut at du har mer enn nok tid til å få trent tre-fire timer om dagen og studert fem-åtte timer. I planleggingen tar jeg alltid utgangspunkt i treningen først, sier BUL Tromsø-utøveren.

Han er opprinnelig fra Brøstadbotn. Der holdt han på med både fotball, volleyball og innebandy.

Det var først på videregående at han begynte på friidrett.

– Jeg kom over kappgang på et stevne på vinteren. Jeg deltok på en 1500-meter og fikk litt opplæring av dommeren to timer før start. Siden den gang har jeg trent bare mer og mer kappgang. Jeg synes det er gøyest og tror det er idretten jeg passer best til, sier Fredrik.

NM i helgen

Det norske OL-kravet i år er 1.22 på 20-kilometer – noe som er to minutter strengere enn det internasjonale kravet. Fredriks personlige bestenotering er på 1.26.22.

– Fire og et halvt minutt er ganske mye, så jeg ser ikke på det som helt realistisk med OL-deltakelse i år (i Rio), sier kappgjengeren.

I helgen er det NM i Bergen: 10.000 meter på bane lørdag og 20-kilometer søndag.

– Hovedmålet er å gå under 41 blank på 10.000 meter. Persen er 42.26 – som var passeringstiden min på 20-kilometeren for to uker siden, sier han.

LES OGSÅ: Nå havner Fredrik på melkekartongen

I NM deltar det rundt ti utøvere, men det er kun fire av dem som satser på toppnivå.

– Erik Tysse er ikke påmeldt på 10.000 meter, så det er kun Håvard Haukenes (OL-uttatt) og meg som vil kjempe om gullet. Han er nok hakket hvassere enn meg, men planen min er å prøve å følge ham, sier Vaeng Røtnes.

Flytter til England

Nylig ble han nominert til et idrettsstipend på 25.000 kroner fra MSM-stiftelsen. Det vil bety enormt mye om han er en av de fire som vinner.

– Jeg har ingen inntekt, og lever kun på lån og stipend fra Lånekassen. Forbruket mitt er veldig lavt, så det dyreste for meg er å få reist på treningsleirer og konkurranser. Jeg har egentlig ikke råd til å reise på en ordentlig treningsleir, slik mange på mitt nivå gjør. Noen reiser for eksempel til Afrika på høydeopphold, sier Vaeng Røtnes.

I oktober flytter han til Cambridge i England for å ta mastergrad i matematikk. Etter hvert er kappgjengerens plan å søke seg inn på doktorgrad.

Men England-oppholdet gir ikke bare akademiske fordeler.

– I Cambridge har de kanskje ei uke med snø og resten av året er det bar asfalt. Det blir spennende å se om jeg klarer å dra nytte av det, sier Fredrik Vaeng Røtnes – alltid på jakt etter nye rekorder.