Med over 6.000 løpere på startstreken setter Midnight Sun Marathon en klar ny deltakerrekord på lørdag.

Mange løper sin første mini-maraton, mil, halvmaraton eller maraton med startnummer på brystet.

iTromsø har hentet inn noen tips og råd fra fire av byens mest markante løpere:

Yngvild Kaspersen (21): Profesjonell fjelløper og tidligere vinner av MSM-mila.

Hilde Aders (25): Vinner av Oslo Maraton i fjor og flere ganger vinner av MSM-halvmaraton (pers på 1.21,48 der)

Kristian Ulriksen (30): Personlig rekord på 32.06 på mila. Har også sterke tider på maraton.

Rune Brustad (48): Løper fortsatt på knallsterke tider ned mot midten av 30-tallet på 10.000 meter, og er blant landets raskeste i sin aldersklasse.

– Hvordan forbereder man seg på løpsdagen - hva spiser og drikker man?

Yngvild: Nok mat og drikke i forkant av løpet er viktig uansett, men unngå å spise for tett innpå løpet. Helst ikke fra to-tre timer før.

Hilde: For de som løper litt lengre som halvmaraton og maraton er ikke bare løpsdagen, men også dagene før viktige. Trapp ned på treningen og spis litt ekstra karbohydrater i forhold til vanlig.

Kristian: Spis og drikk som normal. Sov litt ekstra.

Rune: Drikk så mye at du pesse blankt! Spis mat med mye karbohydrater, som er lett fordøyelig.

– Hvilke sko bør man velge til et asfaltløp?

Yngvild: De skoene som sitter behagelig på foten!

Hilde: Bruk sko du er kjent med, men som også har litt demping igjen. Skal du løpe maraton er det ekstra viktig at du har testet ut både klær og sko på forhånd. Gnagsår kan oppstå på overraskende plasser i de lange løp. Et godt tips er å smøre vaselin under armene, mellom beina og på tærne.

Kristian: Noen som er godt brukt, som passer.

Rune: Ingen spesielle. Bruk sko du er komfortabel med. Klarer du å løpe med sko som er lett og har lite demping er det en fordel om det skal gå fort.

– Hva tenker dere om musikk på ørene og/eller pulsklokke?

Yngvild: Jeg liker å ha på pulsklokke, selv om jeg ikke bruker den så mye underveis. Så det er ingen problem å løpe uten heller. Men jeg liker ikke å bruke musikk. Med musikk blir man så isolert, og jeg får mye energi av heiingen og atmosfæren rundt løpet.

Hilde: Jeg bruker aldri pulsbelte, men klokke kan være et godt hjelpemiddel. I konkurranse bruker jeg aldri musikk. Musikken stenger ute noe av selve løpsopplevelsen og fokuset. Når man springer mange sammen er det greit å ha alle sansene fri for støy,

Kristian: Aldri musikk på konkurranser, kun stoppeklokke med tid på.

Rune: Jeg bruker aldri musikk på ørene og heller ikke pulsbelte. Men bruker klokke for å sjekke fart, tid og kilometer for moro skyld.

– Hvordan finner man riktig fart fra start?

Hilde: Det kan være lurt å starte litt rolig slik at man kan øke på mot slutten. Samtidig er det jo gøy å presse seg når det først er konkurransedag. Jeg liker å starte litt hardt og har erfart å gå på noen smeller, men man blir aldri bedre hvis man ikke satser en gang i blant.

Yngvild: Det lurer jeg litt på selv!

Kristian: Hold godt igjen. Det går bestandig for fort i starten. Ha en tidsplan. Sjekk ved 3 kilometer at du er på skjema.

Rune: Bestem deg for hvilken fart du skal springe på per kilometer og hold deg til det i starten. Du føler deg bestandig sprek i starten og blir revet med i en fart som garantert er for høy. Det er bedre å øke etterhvert som kroppen og beina er klar.

– Hva gjør man hvis man går på en «smell»

Yngvild: Går man først på en smell så tror jeg det er viktig å jobbe med det mentale, og klare å holde ut. Vi klarer mer enn vi tror!

Hilde: Hehe. Da er det bare å ta litt lengre steg litt fortere, huske at man faktisk har trent for dette, betalt penger for å være med, bite tennene sammen og prøve å komme seg fortest mulig i mål ut fra forutsetningene. Jo fortere man kommer i mål, jo fortere går smerten over. Men er det helt stopp kan man veksle mellom å løpe og gå litt.

Kristian: Smellen kommer uansett. Kroppen tåler mer enn du tror!

Rune: Skulle du være så uheldig at du møter «veggen» er det bare å slakke ned i et tempo man er komfortabel med og nyte ramma rundt løpet. Eventuelt er det bare å avslutte løpet, og si at neste gang skal det gå bedre. Det er tross alt bare et av mange løp i livet ditt.