BÆRUM/TROMSØ: Kommende søndag starter sykkel-NM i Bodø med fellesstart, men det er på andre distanser 17-åringen fra Tromsø har størst forhåpninger.

– Det største målet er medalje på tempo og lagtempo. Jeg har mine største styrker på tempo, sier Andreas Rikardsen Leknessund, som sykler for Ringerike SK.

Målsettingen er at klubben også skal ta medalje på fellesstarten og gaterittet.

– Jeg er ikke nødvendigvis den på laget med de største sjansene på de to øvelsene. Der kommer jeg i utgangspunktet å ha som mål om å hjelpe lagets kaptein til seier. Men er jeg i en situasjon hvor jeg ser at jeg kan få et godt resultat er det selvfølgelig en mulighet jeg kommer til å gripe, forsikrer Leknessund, som valgte å flytte til Bærum og skolegang på Norges Toppidrettsgymnas for ett år siden.

Stor heiagjeng

Han har familie fra Bodø og Nordland som kommer for å se på hans NM-debut.

– Nord-Norge føles som hjemmebane. Familien i Tromsø kommer også. Jeg har aldri hatt så stor heiagjeng som jeg får på NM, så det er gøy. Jeg tror også det kan gi en ekstra liten boost, når jeg trenger det som mest, sier 17-åringen.

Mamma Oddveig Rikardsen gleder seg til å følge sønnen i konkurransene i Bodø.

– Vi kommer mannsterke. Oda (søster) og jeg reiser fra Tromsø og får med oss alle rittene utover i uka. I tillegg kommer bestemor Gerd, bestefar Odd fra Steigen. Vi har også slektninger bosatt i Bodø. Vi mobiliserer, sier Oddveig Rikardsen.

Eldre konkurrenter

Tromsøsyklisten har hatt en eventyrlig utvikling den siste tiden. Denne sesongen har han vunnet to kermisritt i Belgia. og fått landslagsdebuten.

– NM er enn så lenge sesongens største mål. I år er jeg førsteårsjunior, og jeg har et NM til i juniorklassen neste år også. Men jeg ser på dette mesterskapet som like viktig som det til neste år. Det at cirka halvparten av dem som sykler er ett år eldre enn meg gjør det bare enda kulere om jeg sykler bra, sier Leknessund.

Han synes fellesstartsløypa søndag passer han dårlig, fordi den er nesten helt flat uten stigninger av stor betydning.

– Heldigvis blir sykkelritt hva man gjør det til selv. Selv om løypa på papiret ikke er så veldig hard, kan rittet bli hardt så lenge vi som sykler ønsker det. Jeg har vist før at jeg kan gjøre det bra i flate løyper også, bare det kjøres hardt. Jeg håper løpet blir så hardt at kun de sterkeste er med til slutt og kan kjempe om seieren, sier Andreas Rikardsen Leknessund.

Han understreker at det sjeldent viktig hvilken rytter som vinner, så lenge det er en fra eget lag.

– Det er flere på laget som har muligheten til å gjøre det bra, vi blir derfor å bruke den enkeltes styrker under hele løpet. For eksempel vil jeg prøve å komme meg i et brudd, og kanskje avgjøre løpet derifra, sier Ringerike-syklisten.

TRIUMF: Dette bildet er tatt i sommer, da Andreas Leknessund han vant alle rittene i regionsmesterskapet i Tromsø i fjor. Foto: Øyvind Sivertsen