Fredag var det motbakkeløp i Italia, mens det var duket for et vanvittig fjell-løp på søndag. Da ventet Livigno Skymarathon med 2700 høydemeter på 34 kilometer.

Der ble Jensen nummer 20.

– Det er ikke så verst; kroppen føltes hakket bedre ut i dag enn på fredag. Jeg får ta med meg det, men oppholdet handler først og fremst om å få erfaring fra å konkurrere i høyden, sier Jensen til iTromsø.

Lite oksygen

Selv om det ikke er svimlende høyder vi snakker om er det stor forskjell på skyrunning i Tromsø og i Alpene. Her i Tromsø holder han seg som regel under 1.000 meter, mens den høyeste toppen i Livigno Skymarathon var på 3.100.

– Det er noe helt annet å konkurrere på havnivå. Opp til 1.000 meter er det ikke noe problem, mens 2–3.000 meter er så stor forskjell fra det jeg er vant til, forteller Rolf Einar Jensen.

Jo lenger opp du klatrer, jo mindre oksygen er det i lufta. Det fikk fjell-løperen som er bosatt i Tromsø merke.

– Du får luft inn i lungene, men det er lite oksygen. Man merker at man blir fortere stiv og man har ikke den normale at du kan presse høyt i puls og alt er bare tyngre. Det er som å konkurrere med influensa, er den brutale dommen.

Ny i gamet

Dette er det første løpet Jensen gjør i høyden, men forhåpentlig blir han kvitt «influensaen» etter et par løp over 3.000 meter.

– Sånn føles det når du ikke er vant til det. Jeg må bare være ekstra bevisst med åpningsfart. Han som vant søndag er 35 år, og har sikkert vært med siden han var 20. De beste har mye erfaring og bor i høyden også.

Nå venter en aldri så liten sommerferie, før det blir konkurrering på hjemmebane om en drøy måned. Da venter Tromsø Skyrace 5.-6. august.

– Kjører på!

Selv om Rolf Einar Jensen konkurrerte hele helgen fikk Jensen med seg nyhetene fra Frankrike om komplett Tromsø-dominans i Chamonix. Hilde Aders vant et motbakkeløp fredag, mens Yngvild Kaspersen vant foran Aders søndag.

– De kjører på i Chamonix! Jeg er superimponert. At Yngvild gjør det bra er ikke overraskende, men at Hilde gjør det så bra overrasker meg mer. Men hun har jo vunnet Oslo maraton, så hun har det absolutt i seg, sier Jensen.

Han er også godt fornøyd med å se at det går an å hevde seg fra Nord-Norge.

– Det er råsterkt, og viser at det er mulig å bli god i Tromsø og Nord-Norge. Det er kanskje den fineste plassen i verden å satse fra, og er på lik linje med alpene i mine øyne. Det eneste aspektet du mister er høyden, men vi har det fint her nord.

Rolf Einar Jensen på vei oppover fjellsiden i Italia under motbakkeløpet på fredag. Foto: Privat