Jerome Lollier er mannen bak «The Canal Challenge»›, fem ekstreme terrengløp som finner sted på hvert sitt kontinent i løpet av en toårsperiode. Siste løp ut i konkurransen er det 14 mil lange «Ultra Race Norway», hvor tolv deltakere fra åtte forskjellige land stiller til start på fredag.

– Det starter ved Storfjord og fortsetter gjennom Lyngsalpene. Deretter tar de båten fra Lakselvbukt til Stordalsstrand, hvor de løper videre helt til de når målgang i Tromsø sentrum. Hvis alt går etter planen er alle i mål i løpet av 48 timer, sier Lollier til iTromsø.

Tromsø er perfekt

LØYPEKART: Det er en lang løype løperne skal igjennom på hele 14 mil, men det er lagt inn syv «checkpoints» underveis. Her kan løperne fylle opp med mat og drikke, og arrangørene kan se at utøverne har det bra.

Han kan fortelle at det var utfordrende å finne et passende sted i Europa å arrangere løpet, men da Tromsø dukket opp tok det ikke lang tid før han ble frelst.

– Jeg var oppe her i oktober i fjor for å se på områdene. Da ble jeg umiddelbart solgt av midnattssola, som gjør det perfekt å arrangere et løp her. Dette er nemlig det eneste av de fem løpene som er sammenhengende, noe som ble gjort mulig på grunn av lysforholdene, forklarer Lollier.

– Løpet skal også være et eventyr og en opplevelse. Disse omgivelsene er perfekte for det, legger han til.

Topptrente utøvere

De tolv deltakerne er alle topptrente utøvere som deltar i løp verden rundt. Før de starter må de gjennom en omfattende lege- og utstyrssjekk.

– Det er et veldig utfordrende løp, så vi er nødt til å ta sikkerheten på alvor. Derfor kontrollerer vi at deltakerne har muligheten til å fullføre, selv om det til syvende og sist er opp til dem, forteller Lollier, som sår tvil ved om han selv hadde klart å gjennomføre.

– Jeg er godt trent, men dette ville nok tatt meg noen flere dager enn det tar utøverne, sier han og ler.

Så du denne? Klatret 72.000 høydemeter - på en sommer!

Skryter av lokalbefolkningen

MÅLGANG: Målgangen vil skje ved Ishavshotellet, hvor Lollier har basen sin.

Lollier har tidligere arrangert et lignende løp i Lofoten, men han mener lokalbefolkningen i Tromsø og Storfjord har vært enklere å ha med å gjøre.

– Det var utfordrende å skaffe nok støttespillere i Lofoten, men her har det gått utrolig bra. Folk har vært positive fra første stund, noe som har gjort jobben min mye lettere. Totalt har vi 25 mennesker som vil jobbe under arrangementet, hvor flesteparten er lokalfolk fra Lakselvbukt, forklarer Lollier.

Gir til veldedighet

De tolv deltakerne betaler for øvrig alle en deltakeravgift på 1.000 euro, men en pengepremie for god plassering må de se lenge etter.

– Man får poeng basert på plasseringen sin i hvert løp og etter to år summerer vi opp poengene. Vinneren får da velge en veldedig organisasjon eller sak som vi støtter økonomisk, sier Lollier.

– Mitt mål er å rette fokuset mot opplevelsen, ikke forretningssiden av løping, konstaterer han.